ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Fotografska udruga Fotogard – Sjene

19.02.2013.

Fotografska udruga Fotogard nastavlja sa izlagačkim aktivnostima svojih članova, pa tako ovog četvrtka, 21. veljače u 19 sati, u Galeriji Ruža, Gundulićeva 45 u Zagrebu, otvara zajedničku izložbu fotografija pod nazivom ‘Sjene’.

Fotografska udruga Fotogard - Sjene
 
Na izložbi se predstavljaju slijedeći autori: Mario Radaković | Danijela Hakenberg | Ivana Planinić | Jiries Stanić | Krešimir Pletikosa | Ljubica Babac | Neda Rački | Ognjen Karabegović | Slađana Lučić | Vesna Buntić | Vesna Špoljar | Višnja Makek | Vladimir Superina | Zrinka Lovrić | Željko Jovanović | Željko Krčadinac | Željko Novaković.

Prva asocijacija razmišljajući o sjenama je odraz nekoga ili nečega uzrokovan obasjavanjem, tog nekoga ili nečega, svjetlom. No, sjene imaju mnogo dublji smisao i značaj u našem poimanju svijeta.

Dulje i dublje razmišljanje o sjenama asocira me na život u nečijoj sjeni, vladu u sjeni, igrače iz sjene, sjene prošlosti, sjene smrti, sjene tame, sjene vjetra, sjene narovog drveta, kameleonovu i sfinginu sjenu, zemlju sjena, kazalište sjena, sjenu na plućima, nekadašnji vokalno instrumentalni sastav ‘Sjene’ i mnoge druge sjene. Rasplinule su mi se misli na stvarno, alegorijsko, čak filozofsko.

Fotografska udruga Fotogard - Sjene - Danijela Hakenberg Fotografska udruga Fotogard - Sjene - Mario Radaković Fotografska udruga Fotogard - Sjene - Neda Rački Fotografska udruga Fotogard - Sjene - Ognjen Karabegović

 
A onda se sjetih Antona Gustava Matoša, tog velikana hrvatske pisane riječi. Naravno i njegovih ‘Umornih priča’ iz 1909. godine. A tko bi bolje od Matoša rekao nešto suvislo o sjenama.

‘Ja volim tužnu sjenu, uspavano svjetlo: svjetlo što sniva o noći. Ja volim sjenu, bliznicu toplog sunca i hladnog mjeseca. Ja volim sjenu, vječnu moju posestrimu i pratilicu što spava kraj mene i hoda kraj mene, tamna moja slika i karikatura. Da, ja volim sjenu, žutu, sivu, crnu, žalosnu i kao smrt tihu sjenu.
Sve, sve je sjena. Svijet je sjena. I sunce je sjena mističnog sunca. I život je sjena tajnovitog života. Sjena je kolijevka. Sjena je grob. Kad ne bijah, bijah sjena. Kada me ne bude, bit ću sjena. Ja sam sjena od onoga što bijah, i od onoga što ću biti, sjena između danas i sutra, sjena između dvije sjenaste vječnosti. Misao je sjena. Svijet je sjena. Sve, sve je sjena.
Sjena je veća od svjetla, kao moja sjena što je uveče veća od oranice mog djeda. Pšenično i zrno čovjekovo klije u sjeni i gine u sjeni. Život se diže iz sjene, luta u sjeni, iščezava u sjeni.
Mi smo sjene.
Sjeno, dijete noći i dana! Sjenasto jutro i purpurna večeri! Sjeno, čedo tmine i svjetla, blijeda kćeri zagonetke, otvarajući sjetne, nijeme, snene oči, a kroz njih život začuđeno žuri u zagonetnu smrt! Sinoć si mi drhtala na srcu, očiju vlažnih od milošte i od sreće. Ja sam te zvao srećom, ljepotom i ženom, ali mjesto meda ostade mi na jeziku pregršt pepela. Ljubavi, i ti si sjena!
Ja sam sjena i volim sjene tihog čemera što čekaju nove Titane i nova bogomračja.
Te mi sjenaste, maglovite i sive bajke bajaše sinoć sjena kada je rasla i rasla za starim hrastom na dragoj mjesečini, čekajući rosu i sjenastu pjesmu slavuja u grmu od gloga i šipka. Sve mi te sutonske tajne šaptaše i jutros sjena, šetajući ispod vunastog oblaka preko strništa, milujući gnijezda ševa i goluždravih prepelica i cjelujući drhtave glavice suhog poljskog cvijeća.
Sjeno, mekano uzglavlje svjetla! Sjeno, crna posteljo života! I kad ugasnu planeti, ti ćeš biti carica svijeta.
Ja te volim, Sjeno, čista, tiha boginjo! Digni svoj mekani, magloviti, zlatnim tajnama protkani plašt i pokrij mi umorne oči da ih sklopim i da zagrlim svoju sjenu.’

Fotografska udruga Fotogard - Sjene - Vesna Špoljar Fotografska udruga Fotogard - Sjene - Željko Jovanović Fotografska udruga Fotogard - Sjene - Željko Krčadinac Fotografska udruga Fotogard - Sjene - Zrinka Lovrić

 
Široko promišljana sjena bila je vodeći motiv za ovu izložbu. I jedna od životnih pouka velikog Konfucija:
‘Nemoj misliti da si velik čovjek zato što ti je sjena velika kad se sunce rađa.’

Vladimir Superina

—————————————————————————————————————

Fotografska udruga Fotogard djeluje skoro tri godine i okuplja velik broj zaljubljenika u fotografiju na zajedničkim druženjima, izložbama, predavanjima i radionicama. Ako vas zanima nešto više o našem radu, javite nam se na mail clanovi@fotogard.com kako bi vas stavili na našu mailing listu putem koje ćemo vas obaviještavati o našim budućim aktivnostima.

Više o prednostima članstva u našoj udruzi pročitajte ovdje.

No comments yet.