ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Fotografska udruga Fotogard – Parkovi

13.10.2015.

Pozivamo vas na otvorenje zajedničke izložbe fotografija članova Fotografske udruge Fotogard pod nazivom ‘Parkovi’ u petak, 16. listopada 2015. godine u 19 sati u caffe baru LP. F. Račkoga 11, Zagreb.

Fotografska udruga Fotogard - Parkovi
 
Pred vama je još jedna u nizu foto izložbi koje organizira naša fotografska udruga Fotogard. Na ovoj izložbi svojim radovima predstavljaju Vam se:
Fredy Fijačko | Ida Stipetić | Ivana Planinić | Krešimir Pletikosa | Martina Bošković Ribarić | Vesna Špoljar | Višnja Makek | Vladimir Superina | Zrinka Lovrić | Željko Jovanović | Željko Krčadinac | Željko Novaković

Fotografska udruga Fotogard - Parkovi Fotografska udruga Fotogard - Parkovi Fotografska udruga Fotogard - Parkovi Fotografska udruga Fotogard - Parkovi

 

Riječ park(ovi) najčešće nas asocira na gradski park, najbliži kvartovski park za kojeg nas vežu, u pravilu, lijepe uspomene. Uspomene na ugodno provedeno vrijeme u dobrom društvu. U takvim parkovima igrali smo se kao djeca, slagali dvorce od pijeska iz pješčanika, učili i naučili voziti bicikl, provodili vrijeme sa dragom osobom i prvi put je poljubili. U parku smo, na prvom proljetnom suncu upijali svaku njegovu zraku, ponekad čitali kakvu dobru knjigu ili češće crtani roman i radili još bezbroj lijepih i opuštajućih stvari. U istom parku, najčešće na drugom kraju, vremešni su sugrađani i susjedi igrali šah, trilju, čovječe ne ljuti se, kartali ili…

Mnogi od nas su u parku napravili i svoju prvu fotografi ju. I tako to traje već desetljećima, svakako generacijama. Bilo bi lijepo i korisno nastaviti i očuvati tradiciju druženja u parku. No, park nije samo onaj kvartovski ili gradski. Park je i nacionalni, park prirode, park skulptura (umjetničkih ili arheoloških), zabavni park i tko zna kakav još. Park, u širem smislu te tiječi, može biti i lijepo, s ljubavlju, uređen voćnjak, perivoj i arboretum i još mnogo toga.

Svi ti parkovi, posebno oni bujne vegetacije, pored mjesta za uživanje, opuštanje ili učenje ujedno su i iznimno važni čimbenici kvalitetnijeg života, a što nam govore i sljedeći stihovi.

Parkovi

Vi ste tiha gnijezda i mirni sati hlada,
dok u vama se kriju zadnje ptice grada.
Vi ste poslije podne i predah jednog dana,
jer sigurni su vaši zidovi od grana.

Parkovi, parkovi srca grada,
parkovi, parkovi, srca mog…

Vi ste paviljon muzike i ruža,
putniku bez puta, noćište se pruža.
U dubini noći već davno tako stoje
da l’ ljubavnici tužni il spomenik za dvoje.

Stoga bi se prema parkovima trebali odnositi s punim poštivanjem, ljubavlju i uvažavanjem. Njih su izgradili naši predci, njih koristimo mi, a morali bismo ih ostaviti i našim potomcima. Ova izložba upriličena je upravo s namjerom prikaza ljepote i vrijednosti parkova, kako bismo o njima intenzivnije razmišljali i pokrenuli se ka njihovom očuvanju i uljepšavanju za sebe i za druge.

Vladimir Superina

Katalog izložbe možete pogledati na linku www.fotogard.com/vijesti/katalog-parkovi-web.pdf.

Hvala Udruzi Fijaker koja je i organizator ove izložbe, kao i caffe baru LP na domaćinstvu.
—————————————————————————————————————

Fotografska udruga Fotogard djeluje od 2010. godine i okuplja velik broj zaljubljenika u fotografiju na zajedničkim druženjima, izložbama, predavanjima i radionicama. Ako vas zanima nešto više o našem radu, javite nam se na mail clanovi@fotogard.com kako bi vas stavili na našu mailing listu putem koje ćemo vas obavještavati o našim budućim aktivnostima.

Više o prednostima članstva u našoj udruzi pročitajte ovdje.

No comments yet.