ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Fotografije Zagreba XIX. st iz fundusa MGZ – a

30.05.2011.

Otvorenje izložbe ‘Uspomene na Zagreb – fotografije iz fotografskih albuma XIX. stoljeća iz fundusa Muzeja grada Zagreba’ održat će se u utorak, 31. svibnja s početkom u 19 sati, u Muzeju grada Zagreba. Izložba je otvorena do 31. kolovoza.
.
Fotografije Zagreba XIX. st iz fundusa MGZ - a
.
Fotografski albumi XIX. stoljeća jedan su od najvrednijih segmenata Zbirke fotografija, razglednica i fotografskog pribora Muzeja grada Zagreba. Osim što svjedoče o ranoj recepciji fotografskog medija u Zagrebu, kao i o visokoj kvaliteti snimljenih fotografija, ujedno su i izuzetno vrijedan dokument o povijesti grada. Na izložbi je predstavljen izbor fotografija iz devet albuma, koji pokrivaju razdoblje od 1864. do 1895. godine.
.
Od najstarijeg s fotografijama Ludwiga Schwoisera do najmlađeg čije autorstvo potpisuje Ivan Standl, albumi pokazuju povijesne građevine, urbanistički razvoj uslijed dviju regulatornih osnova iz 1865. i 1887. godine, posljedice velikog potresa, novosagrađene objekte, gospodarsku djelatnost ali i život na gradskim trgovima i time pružaju širu sliku o razvoju grada i njegovim mijenama. Na izložbi je pokazana i prva fotomonografija Hrvatske, u kojoj su dvije fotografije posvećene Zagrebu, a čiji je autor Ivan Standl, jedan od najaktivnijih zagrebačkih fotografa druge polovine XIX. stoljeća, što dokazuje i njegovo autorstvo u pet od ukupno devet izloženih albuma. Fotografije su popraćene tekstovima na hrvatskom i engleskom jeziku.
.
Autorica izložbe: Iva Prosoli
Likovno oblikovanje: Tajana Zver
Presnimke albuma: Miljenko Gregl
.

No comments yet.