ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

FotogardFAKiN

12.07.2012.

Pozivamo vas na otvorenje nove zajedničke izložbe članova fotografske udruge Fotogard pod nazivom ‘FotogardFAKiN’ u ponedjeljak, 16. srpnja 2012. od 19 sati u caffe baru FAKiN, Pavletićeva 2, u Zagrebu.

FotogardFAKiN

Članovi udruge Fotogard, po prvi put, prezentiraju se u caffe baru FAKiN, pa je i tematika prikladna – portret osoba koje smatramo fakinima.

No, što stvarno znači riječ fakin?

Izvorno, u talijanskom jeziku, fakin označava mušku osobu nosača prtljage, slugu, poslužitelja, ili jednostavno momka s ulice; figurativno, označava i neotesanca, derana ili grubijana. Podrazumijevajući isto, riječ je ušla, najprije u provincijske govore hrvatskih krajeva koji su bili pod svekolikim utjecajem talijanskog jezika, a postupno je prihvaćena i u drugim krajevima u kojima nije bilo utjecaja talijanskog, već drugih govora hrvatskog jezika. Tako danas fakina upotrebljavamo kao našu riječ.

Riječ fakin je, i u talijanskom i u hrvatskom jeziku, postepeno mijenjala svoje značenje i intenzitet osjećaja koje izaziva svojom uporabom. Početkom dvadesetog stoljeća imala je izrazito podcjenjivački prizvuk. Danas više označava osobu nekonvencionalnog ponašanja, ali simpatičnu i društveno prihvatljivu.

Tako treba gledati i na osobe prikazane na našim portretima. Oni su naši sugrađani, susjedi, neki i naši srodnici. Po nečemu su posebni, neuobičajeni i drugačiji od većine nas. Upravo stoga su zanimljivi, prihvaćeni, čak poželjni u društvu – gledamo ih sa simpatijama i to baš stoga što su fakini.

Vladimir Superina

Na ovogodišnoj četvrtoj po redu zajedničkoj izložbi članova udruge predstaviti će se 24 autora: Antonio Karaula, Boris Topličanec, Borna Filić, Damir Zovko, Danijela Hakenberg, Ivan Klindić, Jiries Stanić, Kosjenka Vrhovski Cindori, Ljubica Babac, Marin Tomaš, Martina Bošković, Neda Rački, Ognjen Karabegović, Petar Tudja, Tanja Lakić, Tomislav Kaksa, Vesna Buntić, Vesna Špoljar, Višnja Makek, Vladimir Superina, Zlatko Ivančok, Željko Jovanović, Željko Krčadinac i Željko Novaković.

FotogardFAKiN - Borna Filić/PIXSELL FotogardFAKiN - Ognjen Karabegović FotogardFAKiN - Martina Bošković FotogardFAKiN - Kosjenka Vrhovski Cindori

Katalog izložbe možete pogledati ovdje.

Svi ostali članovi moći će nam se vrlo brzo priključiti u novim projektima i temama za nove izložbe koje pripremamo.

A svima vama koji nam se želite pridružiti u našim druženjima pošaljite nam mail sa vašim podacima na clanovi@fotogard.com kako bi vas mogli informirati o našim budućim aktivnostima.

No comments yet.