ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

FotogardFace

09.01.2012.

Pozivamo vas na izložbu fotografija članova fotografske udruge Fotogard pod nazivom ‘FotogardFace’ u četvrtak, 12. siječnja 2012. u 19:00 u Galeriji Ruža, Gundulićeva 45, Zagreb.

FotogardFace

Kao što sam naziv govori, ova izložba posvećena je portretima i njihovoj raznolikosti. Na izložbi će biti prikazane portretne fotografije 27 članova udruge na kojima možete vidjeti emocije, osobnosti i gard osoba koje su fotografirali. Portret kao motiv iznimno je zahtjevan, kako u fotografskom izričaju, tako i u likovnoj umjetnosti općenito.

Tijekom povijesti likovne umjetnosti, ali i fotografije kao njenog novijeg smjera, ljudsko tijelo, posebno lice, neprekidan je i veliki izazov za autore. Razloge tome, vjerojatno, treba tražiti u činjenici da je likovne stvaraoce ljudsko tijelo neprekidno privlačilo, izazivalo i nadahnjivalo za stvaranje, u početku kao izazov vjerne interpretacije likovnog teksta zasnovanog na crti, boji i volumenu, a kasnije sve češće i u mogućnosti i potrebi interpretacije i njegovih duševnih značajki koje zrcale iz modela u trenutku stvaranja djela.

Suvremeni portret, kao prikaz pojedinca, čovjeka, rjeđe manje skupine u kojoj jedinka dominira, viđenje je modela kroz posebnu crtu, plohu, boju i oblik koji po osobinama pripadaju samo i isključivo tom čovjeku (maloj skupini) u specifičnom trenutku vremena. Ovakvo poimanje portreta vodilo nas je u pripremi i prezentaciji ove izložbe.

Naglasak pri odabiru radova bio je na prirodnom, psihičkom stanju modela. Svi izloženi portreti nastali su spontano. Najčešće prikazuju, javno nepoznate, osobe iz našeg okruženja u trenutku kada modeli znaju ili mogu znati da ih se, možda, snima, ali na to ne obraćaju pozornost. Stoga je i izbor modela iznimno šarolik po svim osobinama: po životnoj dobi to su modeli od iznimno male djece do staraca, najrazličitijih zanimanja i interesa, u različitim trenutnim situacijama kada obavljaju najrazličitije aktivnosti. Na manjem broju portreta poznatih osoba iz javnog života vidljivo je stvaranje tih portreta u neformalnoj atmosferi kad se modeli nisu pripremali za portretiranje, premda su bili svjesni da ih se snima.

Time je zadovoljen i drugi uvjet kod selekcije fotografija za postavu, uvjet da portreti ne budu formalni, drugim riječima izrežirani i namješteni s posebnim ciljem i namjerom i namjenom stvaranja. Posljedica prvih dvaju uvjeta je činjenica da je svjetlo korišteno pri stvaranju portreta uglavnom prirodno, rjeđe priručno, zatečeno na mjestu, a izostaje složena studijska rasvjeta.

Izložba ima za cilj pokazati klupska dostignuća, ali i ljepotu neformalnog, spontanog portreta kojim se češće nego li formalnim portretom, može iskazati istinsko fizičko i psihičko stanje osoba koje su fotografirane.

Vladimir Superina

Na izložbi sudjeluju:
Boris Zubčić, Borna Filić, Danijela Hakenberg, Goran Matošević, Ivan Čorić, Ivan Klindić, Krešimir Pletikosa, Livio Deponte, Ljubica Babac, Mario Kociper, Martina Bošković, Mislav Cerovec, Nenad Petrović, Ognjen Karabegović, Oleg Hajnc, Petar Tudja, Rolando Ružić, Silvia Kovačević, Tomislav Kaksa, Vedran Mandić, Vesna Špoljar, Višnja Makek, Vladimir Superina, Zlatko Ivančok, Zrinka Lovrić, Željko Jovanović, Željko Novaković

No comments yet.