ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Foto natječaj – Zoomirajmo ravnopravnost

26.06.2012.

CESI-Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje organizira natječajnu izložbu fotografija s ciljem promocije ravnopravnosti muškaraca i žena. Natječaj je otvoren za sve fotografe i fotografkinje, amatere/ke i profesionalce/ke. Tema natječaja je muškarci i rodna ravnopravnost. Radovi se zaprimaju zaključno do 15. srpnja.

Ovim natječajem nastojimo istražiti i dokumentirati doprinos i ulogu muškaraca u procesu postizanja ravnopravnosti muškaraca i žena, odnosno rodne ravnopravnosti. Drugim riječima, zanima nas živimo li u društvu u kojem muškarci postaju skloniji podržati rodnu ravnopravnost te na koji način je to vidljivo?

Ravnopravnost muškaraca i žena znači ravnopravnost u svim područjima društvenog i privatnog života. Ona može biti postignuta samo kroz suradnju i partnerstvo muškaraca i žena, gdje muškarci moraju biti aktivni sudionici u tom procesu. Danas svjedočimo – još uvijek sporom – procesu sudjelovanja muškaraca u aktivnostima i zanimanjima koje su smatrane tradicionalno ‘ženskim’ kao na primjer onima koji uključuju brigu o drugima. Mnogi očevi provode više vremena u brizi oko djece nego što je to bio slučaj u prošlosti. Mnogi muškarci podržavaju želju svojih partnerica za profesionalnom karijerom i uspjehom. Ovim natječajem želimo vidjeti kakvi su to muškarci koji podržavaju rodnu ravnopravnost i ‘žive’ ravnopravnost u svakodnevnom životu.

Tema natječaja otvara niz značajnih pitanja:
– U odnosu prema ženama, mijenjaju li muškarci svoje stavove, ponašanja i načine na koje žive svoje živote?
– Podržavaju li muškarci rodnu ravnopravnost i na koji način i u kojim područjima života se to vidi?
– Doprinosi li rodna ravnopravnost poboljšanju života samih muškaraca dok pokušavaju prihvatiti mušku ulogu koja se temelji na ravnopravnom i suradničkom odnosu sa ženama?

Uvjeti sudjelovanja:

– Autorica/autor može sudjelovati s jednom ili najviše do tri individualne fotografije na zadanu temu.
– Tema natječaja su svi motivi vezani uz muškarce i rodnu ravnopravnost, odnosno doprinos muškaraca ostvarenju rodne ravnopravnosti.
– Fotografije se šalju isključivo elektronskim putem na e-mail adresu fotonatjecaj@cesi.hr
– Fotografije trebaju biti u digitalnom obliku, u formatu JPG, minimalne veličine 2 MB i maksimalne veličine 6 MB. Fotografije mogu biti u boji ili crno-bijele.
– Fotografije moraju biti u izvornom obliku uz minimalne osnovne korekcije boje, promjena kolora u CB, i minimalna korekcija kadriranja (crop). Nisu dozvoljene fotomontaže.
– Naziv fotografije mora sadržavati ime i prezime autora/autorice, naziv fotografije kao i redni broj fotografije. Primjer: vanja_markovic_podjelaposla_01.jpg
– Kod slanja fotografija, dozvoljeno je slati jednu fotografiju po mailu.
– Autori/ce moraju popuniti prijavnicu i poslati ju zajedno sa fotografijama. Prijavnica je dostupna na CESI web stranici www.cesi.hr . Dio formulara prijavnice odnosi se na kratki opis, obrazloženje na koji je način fotografija vezana uz temu – doprinos muškaraca rodnoj ravnopravnosti (max.300 riječi). Fotografije poslane bez ispunjene prijavnice i popratnog opisa neće ući u proces selekcije.

– Fotografije za izložbu, kao i nagrađene fotografije, odabrat će žiri čiji su članovi/ce poznavatelji/ce fotografije i stručne osobe upoznate sa društvenim prilikama vezanim uz rodnu ravnopravnost. Sve odluke žirija su konačne i neopozive.
– Žiri će dodijeliti jednu prvu, jednu drugu i jednu treću nagradu te još tri posebne nagrade. Nagrade su otkupne. Svi sudionici/e čije fotografije budu odabrane za izložbu dobivaju priznanje za sudjelovanje. Osigurane su vrijedne novčane nagrade za prva tri mjesta i za tri posebne nagrade. Novčani iznos za prvu nagradu je 1500 kn, za drugu nagradu je 1100 kn i za treću nagradu je 800 kn. Novčani iznos za svaku od tri posebne nagrade je 300 kn. Iznosi nagrada su neto iznosi.

Radovi se zaprimaju zaključno do 24,00 sata – 15.07.2012.
objava rezultata –  5.09.2012.
izložba i podjela nagrada- listopad 2012.

Nagrade će biti dodijeljene na izložbi koja će se održati u Zagrebu u listopadu ove godine. O mjestu i vremenu održavanja izložbe autori/ce će biti naknadno obaviješteni.

Svaki autor/ica fotografija odabranih za izložbu, organizatoricama natječaja i izložbe daje ovlaštenje za reprodukciju i objavljivanje fotografija u promotivne svrhe sukladno Zakonu o autorskim pravima N.N. RH 167/03. U tom slučaju CESI se obavezuje na objavljivanje imena i prezimena autora/ice. Fotografije koje ne odgovaraju propozicijama iz natječaja biti će isključene iz konkurencije.  Sudjelovanje na natječaju uključuje potpuno prihvaćanje ovih pravila. Svaki autor/ica fotografija odabranih za izložbu dobit će tiskani katalog izložbe.

Za sva pitanja vezana uz natječaj javite se u CESI – Nataši Bijelić (natasa.bijelic@cesi.hr)  i Sanji Cesar (sanja.cesar@cesi.hr)  ili na broj telefona 01/24 22 800.

No comments yet.