ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Filip Lučin – Zir

13.12.2011.

Svatko tko je prolazio autocestom prema Jadranu sigurno je primjetio markantno brdo u Ličkom polju, odmah kraj autoceste nedaleko od izlaza Gornja Ploča odnosno Sveti Rok. Brdo nazvano Zir čiji vrh se izdiže na 850 metara nadmorske visine pruža se u smjeru zapad – istok s time da je istočna strana oötro odrezana dok je zapadna polegnuta i po njoj se relativno lako stiže do samog kamenog vrha. Zir izgledom pomalo podsjeća na čuveni Half Dome u američkom Yosemite nacionalnom parku, za koji bi se moglo reći da je svojevrsna Meka američkih (i ne samo američkih) pejzažnih fotografa.
.

.
Ja sam sa prijateljem iz Fotokluba Čakovec Zir pohodio krajem listopada i reklo bi se da smo pogodili savršeni dan kada doći tamo. Naime, tu noć je preko Hrvatske prešla jedna hladna vremenska fronta što je u Lici donijelo nešto snijega, ali i razvedravanje u tijeku jutra. Iz Čakovca u kojem živim krenuli smo u gluho doba noći da bi na mjestu bili prije svitanja. Na odmorištu Zir u restoranu kojeg većina nas zna po prepariranim životinjama popili smo kavicu i odličnu domaću rakiju da bi se malo zagrijali i pričekali svitanje. Kako je noć u Lici stvarno mračna, za što se može zahvaliti manjku ljudskih naseobina, nismo bili sigurni kakvo vrijeme nam se sprema, pa smo pomalo sa strahom iščekivali svitanje.
.
No, pokazalo se da se nismo morali bojati. Na istoku je još bilo nešto oblačne mase, no iznad Velebita na jugu i Zira na zapadu, nebo je već bilo gotovo potpuno čisto, po Ličkom polju kotrljala se magla, sunce se polagano udizalo iznad svega toga. Svatko tko malo više voli pejzažnu fotografiju zna da su to savršeni uvjeti za fotografiranje. Nadam se da sam svojim fotografijama uspio dočarati barem dio atmosfere toga jutra.
.
Nekih četiri sata fotografiranja Zira i područja oko njega, proletjelo je kao za čas. Koliko god to zvučalo kao klišej, tako je. Na vrlo malom području ispod brda ima na desetke motiva. Moj “arsenal” objektiva pokriva raspon od 10 do 300 mm. Vjerujete, gotovo sve objektive sam koristio bilježeći brdo u svom okruženju ili pak detalje močnog Velebita.
.
Nakon tih nekih četiri sata ispod brda, krenuli smo prema vrhu.Prema onome što se može pronaći na internetu, do vrha nije teško doći, ne treba nekakva posebna planinarska oprema niti previše iskustva. Naravno, to ne znači da se može ići gore kao da ste u parku, ali uz zdravu dozu opreza stvarno nije problem. Na uspon se kreće pokraj zaseoka sa samo jednom naseljenom i obnovljenom kućom, kroz šumu pa se izbije na proplanak gdje put skreće opet na zapad po hrptu brda. Tu se prolazi pokraj špilje koja se navodno proteže dužinom od 350 metara. Kako baš i nismo speleolozi u nju nismo ni ulazili.
.
I tako korak po korak put je izaöao iz šume i prešao na kamenitu podlogu brda prošaranu grmljem i nižim drvećem. Stijene su bile vlažne od snijega koji se topio pa je trebalo malo više opreza, pogotovo na strmom dijelu gdje su planinari postavili sajle kao pomoć za lakše penjanje. No, taj nešto veći napor se isplatio vrlo brzo nakon što smo stigli na sam vrh. Sjeverac je zrak očistio od vlage, prekrasan pogled pucao je na sve četiri strane svijeta. Na masiv Velebita na jugu, na Ličko polje i vijugavu autocestu na zapadu, na planine na sjeveru i jugu. Na mala drvca u podnožju brda, pogled stvarno za sjesti i uživati.
.
Mi smo posle spuštanja sa Zira još malo lutali po Lici, no o tome možda nekom drugom prilikom. U svakom slučaju, posjet Ziru mogu preporučiti svakome tko cijeni ljepotu prirode koja ovdje nije štedjela na prekrasnom pejzažu.
.
Filip Lučin fotografijom se ozbiljnije bavi od 2006. Nakon öto je kupio svoj prvi DSLR 2007. otkrio je da ga pejzažna fotografija najviše ispunjava pa se stoga njoj i gotovo potpuno posvetio kroz brojne samostalne i skupne izlete kao član Fotokluba Čakovec, na čijim skupnim izložbama je i izlagao. Kao žanrove u pejzažnoj fotografiji prihvatio je tehninke duge ekspozicije i infracrvene fotografije. Također je višegodniöni tajnik Fotokluba Čakovec te predavač na radionicama “Osnove digitalne fotografije” i radionicama pejzažne fotografije koje u klubu organiziraju. Pratiti ga možete na njegovoj internetskoj stranici na adresi www.filiplucin.com.
.

No comments yet.