ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Erika Šmider – Priča s mora, stara i nova

07.07.2010.

Od srijede, 14. srpnja 2010. u izložbenom prostoru GALERIJE NJIVICE u Njivicama, Ribarska obala 10/I, može se razgledati izložba pod nazivom „Priča s mora, stara i nova“ eminentne hrvatske fotografkinje Erike Šmider.
.
Erika Šmider - Priča s mora, stara i nova
.
Galerija Njivice, Njivice
14.7. – 8.8.2010.
e-mail: tzo-njivice@ri.t-com.hr
web: www.tz-njivice-omisalj.hr
.
Bit će izložen ciklus fotografija na temu mora, koje ovu umjetnicu inspirira i intrigira svojim mijenama već dugi niz godina. Mora koje je uvijek tu i uvijek se čini isto – ali je uvijek različito. Zato će ona na ovoj izložbi konfrontirati nekoliko ranije nastalih fotografija mora i uzmorja s fotografijama toga motiva nastalima u najnovije vrijeme. Izložbu prati katalog, s predgovorom kojeg je autorica povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Višnja Slavica Gabout.
.
Ukratko o autorici:
Erika Šmider rođena je 1942. godine u Zagrebu, gdje je 1961. godine završila Školu primijenjene umjetnosti, Odjel likovne i tehničke obrade fotografije. Na našoj umjetničkoj sceni aktivnio djeluje već 5 desetljeća, a ubraja se u one prve generacije školovanih fotografa u nas koji su dobili stručna znanja od istaknutih majstora fotografije. Njezino područje interesa su primijenjena i umjetnička fotografija, pri čemu je posebno senzibilizirana na teme krajolika, arhitekture, portreta i struktura. Samostalno izlaže od 1965. godine (priređeno joj je do sada pedesetak samostalnih izložbi), a skupno od 1960. godine, na mnogim istaknutim žiriranim izložbama u zemlji i svijetu, na kojima je dobila brojne nagrade i priznanja za svoja likovna ostvarenja. Njezine fotografije objavljivane su i objavljuju se u stručnim časopisima i publikacijama, kalendarima i magazinima, školskim udžbenicima, monografijama kolega umjetnika, te periodikama i izdanjima arhitektonskih biroa i studija. Umjetnica je članica Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH – Sekcija za fotografiju), Foto-kluba “Zagreb”, Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i LIKUM-a.
Živi i djeluje u Zagrebu.
.
Izložba će se moći razgledati do 8. kolovoza 2010. godine, svaki dan od 9 do 20 sati, nedjeljom od 9 do 12 sati. Ulaz je slobodan.
.

No comments yet.