ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Duško Vorkapić interview

25.08.2010.

U razgovoru sa Duškom Vorkapićem, jednim od organizatora zagrebačkog FOTOMARATONA, pokušali smo saznati što za njega znači ova manifestacija, što očekuje od nje i što njome dobivaju sudionici i svi koji su uključeni u cijeli projekt.
.
zagrebački FOTOMARATON
.
F.: Što je FOTOMARATON?
Duško: FOTOMARATON je fotografski natječaj koji traje 12 sati, a za to vrijeme natjecateljima su u 3 intervala podjeljene 24 teme prema kojima oni moraju na cilj donijeti 24 fotografije.
.
F.: Od kuda ideja za jednom takvom manifestacijom?
Duško: Ja sam na ideju nabasao u Berlinu 2004. godine kada sam prvi put sudjelovao na FOTOMARATONU. U jednom cool bircu sam vidio letak, zainteresirao me i prijavio sam se. Na kraju sam ih pitao tko to organizira jer je super zabavno i da li je moguće to drugdje organizirati, na što su mi odgovorili da je ideja originalno iz Copenhagena iz 1989. i od tada se proširila svijetom. Čuvši to rekao sam da ću jednog dana ja organizirati FOTOMARATON u Zagrebu.
.
F.: Kada se održao prvi FOTOMARATON kod nas?
Duško: Tri godine nakon što sam prvi puta za njega čuo, točnije 15.9.2007.
.
F.: Koliko je natjecatelja i sponzora tada bilo?
Duško: Natjecatelja je bilo oko 150, a sponzora 5, više o prvom zagrebačkom FOTOMARATONU možete pogledati na ovom linku.
.
zagrebački FOTOMARATON
.
F.: Koliko ih ima na ovogodišnjem FOTOMARATONU?
Duško: Osam, dakle Pentax će osigurati fotoaparat K-7, Tecxus će osigurati baterije za sve natjecatelje i punjače i punjive baterije kao nagrade, dm-drogerie markt će svim natjecateljima ponuditi svoja osvježavajuća pića i energetske pločice, CEWE Color će razviti fotografije svih natjecatelja, Da, Da, Da agencija za putovanjaće jednog natjecatelja nagraditi putovanje u Budimpeštu (dva noćenja i povratka karta vlakom), Epson poklanja printer Epson Stylus Photo PX700W i ispisati će 20 fotografija na većem formatu za naše natjecatelje, Narodno sveučilište Dubrava poklanja jedan početni tečaj fotografije i jedan napredni tečaj fotografije, Algebra učilište poklanja 3 seta knjiga o fotografiji i na kraju naš suradnik i mogu reći suorganizator Muzej suvremene umjetnosti koji će pokloniti određeni broj godišnjih ulaznica za MSU!
.
zagrebački FOTOMARATON
.
F.: Što sve potencijalini sudionik treba imati od opreme kako bi sudjelovao na FOTOMARATONU?
Duško: Digitalni fotoaparat i u njemu memorijsku karticu.
.
F.: Kako se prijaviti za FOTOMARATON?
Duško: Potrebno je popuniti obrazac za prijavu koji se nalazi ovdje i potom uplatiti kotizaciju u iznosu od 100kn na račun udruge. Sve informacije se nalaze na istom linku.
.
F.: Možete li nam ukratko opisati što se očekuje od sudionika i gdje će se FOTOMARATON odvijati?
Duško: FOTOMARATON kreće sa Trga bana Josipa Jelačića, a ruta je za sada tajna. Naime da bismo bar približno izjednačili sve sudionike, ruta je tajna i natjecatelji će ju saznati 11.9.2010. Naime na startu će svi natjecatelji dobiti prvih 8 tema i lokaciju slijedećeg punkta gdje ćemo im podijeliti drugih 8 tema. Na tom punktu ćemo ih dočekati u definirano vrijeme koje ćemo im također reći i tada im podijeliti zadnjih 8 tema, dakle ukupno 24 i otkriti im lokaciju cilja. Na cilju natjecatelji predaju 24 fotografije tako što ćemo ih kopirati sa njihovih kartica. Fotografije ne smiju biti manipulirane i mora ih biti 24, a moraju biti poredane tj. fotografirane istim redoslijedom kako su zadavane i teme.
.
zagrebački FOTOMARATON
.

F.: Tko bira pobjednika i po kojem principu će se dijeliti nagrade?
Duško: Pobjednika bira žiri. Ove godine u žiriju će biti Leila Topić, kustosica Muzeja suvremene umjetnosti, voditeljica Zbirke medijske umjetnosti i Zbirke fotografije, Damir Tiljak, predsjednik Fotokluba Zagreb i urednik www.fot-o-grafiti.hr, pored njih tu ćemo biti i mi organizatori FOTOMARATONA. Vjerujem da će biti još članova žirija koje ćemo pravovremeno objaviti, ali kako nismo dobili finalnu potvrdu sudjelovanja u žiriju nebi ih htio za sada imenovati.
.
F.: Osim vrijednih nagrada hoće li radovi sudionika negdje biti izloženi?
Duško: Da, radovi će biti izloženi u Muzeju suvremene umjetnosti koji nam je bio izuzetno susretljiv i osigurao veliki prostor za izložbu kakav je i potreban FOTOMARATONU. Osim toga, radovi će biti i na našem site-u u galeriji i nadamo se da će se barem fotke pobjednika vidjeti kod naših medijskih pokrovitelja.
F.: Naravno cijela priča biti će popraćena i na stranicama Fotogard.com portala gdje će se moći vidjeti i pobjedničke fotografije i fotografije samih sudionika u “akciji”.
.
zagrebački FOTOMARATON
.
F.: Tko su entuzijasti koji stoje iz zagrebačkog FOTOMARATONA?
Duško: Mi smo skupina fotografa koji vole fotografiju i sami fotografiramo sve i svašta. Nikako da to odradimo, ali uskoro će naši mali rezimei osvanuti na www.fotomaraton.hr skupa sa fotkama nadam se, ipak je poznato da su fotografi uglavnom camera shy :)
.
F.: Imate li pomoć od grada ili neke organizacije u svezi održavanja FOTOMARATONA?
Duško: Imamo pomoć od Muzeja suvremene umjetnosti, za sada. Tražili smo i tražit ćemo pomoć u obliku donacija koje bi nam uvelike olakšale posao oko organizacije jer trenutno cijela organizacija kreće od ravno 0 kuna i sve troškove financiramo kotizacijama natjecatelja.
.
F.: Što očekujete od ovogodišnjeg FOTOMARATONA?
Duško: Očekujem da ponovimo uspjeh prethodnih FOTOMARATONA u smislu zadovoljstva natjecatelja jer su svi rekli da im je bilo zabavno, od samog natjecanja, tema, pa do druženja s nama i ostalim FOTOMARATONCIMA tokom dana. Također očekujem da ispravimo greške i manjkavosti koje su se desile na prethodnim FOTOMARATONIMA. Nadam se i da će sponzori biti zadovoljni medijskom popraćenošću FOTOMARATONA te da će nas i natjecatelje htjeti podržati i narednih godina.
.

No comments yet.