ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Đuro Janeković – Hrvatski fotograf, europski umjetnik

18.07.2014.

U Castello Svevo u Bariju, do 15. rujna, otvorena je izložba zložba odabranih radova Đure Janekovića pod nazivom ‘Hrvatski fotograf, europski umjetnik’.

Đuro Janeković - Hrvatski fotograf, europski umjetnik
 
Đuro Janeković učinio je presudne korake u uspostavljanju fotografije kao profesije u Hrvatskoj te ga možemo smatrati rodonačelnikom fotoreportaže, angažirane fotografije, fotoreklama i sportske fotografije u Hrvatskoj. Iako poslije Drugog svjetskog rata više nije djelovao kao profesionalni fotograf, njegova sklonost k inovativnim metodama i tehnikama, neobičnim perspektivama i želji da zabilježi ljudsko tijelo u pokretu, zasigurno ga čini jednim od najznačajnijih ličnosti hrvatske fotografije. Kao jedan od prvih profesionalnih fotoreportera, koji se i u Europi pojavljuju tek 1930-ih, Đuro Janeković svoj avangardan stil uspješno spaja s prizorima svakodnevnoga života u kojima se međusobno isprepliću umjetnički senzibilitet, duhovit odnos prema svakodnevnom i banalnom, s istančanim smislom za uočavanje naoko nebitnih dijelova šire slike.

Rođen 1912. godine u Zagrebu, Janeković je od 1933. do 1935. godine djelovao je kao stalni fotoreporter Jugoslavenske štampe u Zagrebu u čijem izdanju izlaze Novosti, Kulisa i Koprive. U svojstvu člana Fotokluba Zagreb sudjelovao je na izložbama u Beču, Münchenu, Buenos Airesu, Londonu, Oslu, Stockholmu, Amsterdamu, Pragu itd. Višestruko je nagrađivan za svoje fotografske radove te je bio među prvima koji su koristili fotografiju u boji. Preminuo je u Osijeku 1989. godine.

No comments yet.