ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Đuro Janeković – Doživjeti Zagreb 30-tih

11.05.2011.

U četvrtak, 12. svibnja, u 19 sati, u Galeriji likovnih umjetnosti Osijek, otvara se retrospektivna izložba Đure Janekovića pod nazivom ‘Doživjeti Zagreb 30-tih’. Fotografije se mogu razgledati do 30. lipnja.
.
Đuro Janeković - Doživjeti Zagreb 30-tih
.
Retrospektivna izložba bila je otvorena u Muzeju za umjetnost i obrt 2009. godine. Na temelju donacije Muzeju za umjetnost i obrt više od 1600 negativa i fotografskih pozitiva, autorica izložbe mr.sc. Marija Tonković, muzejska savjetnica i voditeljica Zbirke starije fotografije u MUO, predstavila nam je Đuru Janekovića (Zagreb, 1912. – Osijek, 1989.), kroničara prepoznatljivog rukopisa i tematskog interesa – od urbanih krajolika Zagreba, Zagreba noću, od teatra, filma, cirkusa, zabava i plesa, do reportaža sa Save, tržnica, parkova i perivoja, sa športskih borilišta, tramvajskih i željezničkih postaja, uvijek s naglašenom osjetljivošču za ljude s margine što karakterizira njegove fotografije socijalne tematike.
.
U njegovom opusu istaknuto mjesto zauzimaju i radovi nastali u ozračju Nove objektivnosti (Neue Sachlikeit), što je rijedak slučaj u hrvatskoj fotografiji. Janeković je istraživao medij fotografije i pratio suvremene stilske mijene i tokove. S druge strane, žanr fotoreportaže unutar korpusa povijesti hrvatske fotografije donedavno je izmicao pažnji i obradi, pa je ime Đure Janekovića posve zaboravljeno.
.
Iz autorova životopisa treba spomenuti da je rođen kao najstarije dijete odvjetnika dr. Đure Janekovića te da se već u osnovnoj školi počinje ‘baviti’ fotografijom. Tridesetih godina prošlog stoljeća on je poznati zagrebački atletičar, kroskontrist u HAŠK-u, klizač i planinar. Rodni grad, bavljenje športom i nadasve nemirni duh zacrtali su raspon njegovih tema. Od 1. V. 1933. do 27. IX 1935. namješten je kao stalan fotoreporter kod Jugoslavenske štampe u Zagrebu u čijem izdanju izlaze Novosti, Kulisa i Koprive. Kao član Fotokluba Zagreb, izlagao je na izložbama umjetničke fotografije u Beču, Münchenu, Buenos Airesu, Londonu, Oslu, Stockholmu, Amsterdamu, Debrecinu, Pragu, Varšavi, Sofiji i na izložbama umjetničke fotografije u Zagrebu. Više puta je nagrađivan za svoje radove, a na prvom mjestu treba istaknuti nagradu Camera Crafta 1938. godine. Među prvima se počeo baviti i kolor fotografijom. Poslije Drugog svjetskog rata više nije izlagao, već se posvetio stručnoj karijeri, ali je zabilježeno da su njegova predavanja uvijek bila popraćena izvrsnim dijapozitivima. Umro je u Osijeku 1989. godine.
.

No comments yet.