ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Dundalk Photographic Society prvi put u Hrvatskoj

23.01.2012.

U utorak, 24. siječnja, s početkom u 19,30 sati, u Galeriji Fotokluba Zagreb, otvara se izložba fotografija članova fotografskog udruženja – Dundalk Photographic Society iz Irske. Izložba je otvorena do 6. veljače.

Hrvatskoj publici predstavljaju se prvi puta, a najveći uspjeh postigli su 1. mjestom na FIAP-ovom svjetskom kupu klubova (FIAP Club World Cup) 2010. godine. FIAP je međunarodna federacija fotografske umjetnosti koja organizira ovo godišnje natjecanje među fotografskim klubovima iz cijelog svijeta.

Tada su ih predstavljali radovi sljedećih autora: Gabriel O’Shaughnessy, David Martin, Brian Hopper, Tony McDonnell i Ciaran DeBhal. Fotografija ‘Orphans’ Gabriela O’Shaughnessyja dobila je tada FIAP-ovu srebrnu medalju, a fotografija ‘Dunluce’ Davida Martina dobila je pohvalu sudaca. Prošle 2011. godine osvojili su 2. mjesto na tom svjetskom natjecanju klubova u FIAP-ovoj organizaciji. Fotografija Briana Hoppera ‘Sweet dreams’ osvojila je tada brončanu medalju.

Ovo irsko fotografsko udruženje osnovano je 1979. godine i u početku su imali drugačije ime: ‘Dundalk Practical Photographic Society’. Od samog početka društvo je povezano s Irskom fotografskom federacijom (IPF), te je sudjelovalo i doista ugostilo mnoge regionalne i nacionalne događaje. Članovi kluba su se nalazili i djelovali u različitim iznajmljenim prostorima u gradu Dundalku uključujući one badminton kluba i hotela Imperial, te AOH dvoranu – trenutno su prostorije Conradh Na Gaeilge, Seatown u gradu njihovo klupsko okupljalište.

Društvo potiče neformalno druženje i fotografiranje – u raspravama naglasak je više na slikama, a manje na karakteristikama fotoopreme. Od 1982. godine održavaju godišnje početničke tečajeve – više od 800 lokalnih fotografskih početnika prošlo je kroz edukaciju. Od 1987. godine članovi Društva organiziraju zajednička vikend putovanja po Irskoj te u inozemstvo. Takav oblik fotografskog druženja u kojem zna sudjelovati i do 20 članova pokazao se uspješnim i u fotografskom kao i u smislu druženja.

U povodu 30-togodišnjice njihovog udruženja, izdali su knjigu pod naslovom “Dundalk Photographic Society, Celebrating 30 Years: The Art of Photography” sa više od 200 fotografija članova.

No comments yet.