ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Dubravko Grakalić – Prolaznici

28.03.2012.

U nedjelju, 1. travnja, s početkom u 12 sati, u Foto Galeriji Lang u Samoboru, Langova 15, otvara se izložba fotografija Dubravka Grakalića pod nazivom ‘Prolaznici’. Izložba se može razgledati do 22. travnja.
Dubravko Grakalić - Prolaznici

Gledajući njegove fotografije koje je autor skromno nazvao zajedničkim imenom ‘Prolaznici’ svakome je jasno kako je riječ o puno više nego li o običnim fotografijama ljudi na ulicama. Čistači na svojim trokolicama koji lagano voze ispred velikog izloga s dizajnerskom modnom markom Escada odličan su primjer fotografije koja je svjedok vremena u kome živimo.

Na njoj se može pročitati puno toga. Jasno je kako ta fotografija nije snimljena 1978. kad takvih izloga nije bilo, ali isto tako jasno je kako fotografija snimljena jednog ljetnog vikenda. Ne zbog kuta pod kojim sunce osvjetljava čistače i izlog, već iz jednostavnog razloga – pred izlogom nema ni pasa. Dame koje kupuju u toj trgovini vjerojatno su tog dana bile u Dubrovniku ili nekom sličnom mjestu gdje nouveau riche provode ljetne dane.

O svakoj od Grakalićevih fotografije dao bi se napisati mali esej koristeći elemente stvarnosti našeg vremena što ih je ugradio u svoje fotografije. Kako to već biva s autorima koji se ne povode za trendovima, kad je riječ o korištenju fotoaparata, Grakalićev opus uredno zaobilaze profesionalni znalci fotografije poput kustosa u MSU-u i sličnih institucija. No, njegove fotografije time ne gube vrijednost jer ono što one posjeduju u sebi ne može se nikada izgubiti. A, to je vrijeme i prostor u kome živimo, sad i ovdje.
Jasmin Krpan

Dubravko Grakalić (Pula 1964.) profesionalni je novinar i fotografski entuzijast još od njegova srednjoškolskog doba. Fotografije je objavljivao u domaćim i inozemnim fotomagazinima i knjigama. Živi i radi u Samoboru.

No comments yet.