ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Društvo ljubitelja fotografije iz Krškog – Osjećam Posavje

06.12.2011.

U Galeriji Fotokluba Zagreb, danas, 6. prosinca, u 19 sati, otvara se izložba fotografija članica i članova ‘Društva ljubitelja fotografije’ iz Krškog (Slovenija) pod nazivom ‘Osjećam Posavje’. Izložba ostaje otvorena do 17. prosinca.
.
Društvo ljubitelja fotografije iz Krškog - Osjećam Posavje
.
Svoje radove izlažu: Branko Benčin, Aleš Hribar, Miloš Kukovičič, Jože Lesjak, Jožica Mikek Veber, Blaž Mirt, Mitja Mladkovič, Boris Moškon, Hrvoje Teo Oršanič, Morana Polovič, Sabina Pribožič, Goran Rovan, Bojana Škrnjug, Anica Valentinc i Tilen Žagar.
.
Društvo ljubitelja fotografije Krško djeluje tek četrnaest godina i u tom je razdoblju uz manje oscilacije u svom radu ostvarilo zavidne uspjehe u širokom području fotografskog stvaralaštva. Razlog za to leži i u tradiciji, jer foto amaterizam u Krškom ima veoma dugu tradiciju. Društvo ljubitelja fotografije osnovano je 1997. godine i to nakon više godišnje stanke od prestanka rada svog prethodnika veoma uspješnog i široko poznatog Fotokluba Krško, koji je bio na vrhuncu u prvoj polovici šezdesetih godina, kao dio jakog i vrijednog slovenskog foto amaterskog pokreta unutar kulturnog i umjetničkog okvira tih godina.
.
Od prvih dvadeset članova osnivača Društva ljubitelja fotografije, broj novih članova zaljubljenika u fotografiju se iz godine u godinu povećavao i ubrzo dostigao brojku pedeset. Mnogi novi članovi počinjali su od početka, a tek poneki su imali određenih iskustva, posjedovali su značajna tehnička znanja, imali su izgrađene estetske pristupe fotografiji. Upravo su oni davali impulse i poticaje djelovanju društva. S vremenom su razvijali skupni interes za široku paletu fotografije: od obiteljske, reporterske, snimanje raznih događanja i situacija, atmosfere, pejzaža, arhitekture, posebnih i neobičnih trenutaka.
.
Postali su ambiciozniji, pa su tako surađivali i uspoređivali se sa drugim fotografima u drugim fotografskim udrugama u Sloveniji, sudjelovali na natječajima drugih klubova i priređivali vlastite To je bilo vrijeme zanosa, učenja, rada u tamnoj komori i na terenu, vrijeme u kom su priredili mnogo skupnih i samostalnih izložbi fotografija, gostovali svojim fotografijama u mnogim galerijama u Posavju i izvan njega. Brojne fotografske udruge i samostalni autori su gostovali u njihovim galerijama i u njihovoj organizaciji.
.
Međutim, nakon desetak godina aktivnosti nastaje zatišje u radu društva, aktivnosti su jenjavale, mnogi članovi su napustili društvo, a ostali su samo oni najuporniji, ostali su entuzijasti. To je bilo zaista teško vrijeme, vrijeme, koje je sve manje bilo naklonjeno amaterskom i društvenom radu. Srećom, nije dugo potrajalo. Nakon kratkog razdoblja stagnacije u razvoju i djelovanju, dolazi do novog poleta u radu. U društvu se ponovno okupljaju entuzijasti, društvo sada djeluje sa smanjenim brojem članova, ali sa novim zanosom i željom obnove ranije razine umjetničke produkcije i fotografskog stvaralaštva.
.
Upravo ova izložba kojom gostuju u Fotoklubu Zagreb rezultat je tih nastojanja. Izložba je nastala od radova dviju klupskih izložbi koje su priredili u posljednje dvije godine: pod naslovom: Posavje – regija energija i Pozdrav iz Posavja. Koncepcija rečenih izložbi bila je otvorena i pluralistička, pa tako prezentiranim fotografijama prikazuju široko djelatno polje članica i članova društva. Ove izložbe su popularizirale fotografiju među ljudima ovog kraja, i bile su ključne u daljem djelovanju i rastu društva. One su bile poticaj za njeno gostovanje u drugim galerijama i za suradnju sa drugim fotografskim udrugama.
.
Na izložbi Osjećam Posavje petnaest članica i članova društva izložilo je šezdeset dvije fotografije, i to devetnaest iz prve tematske cjeline i četrdesettri fotografije iz druge tematske cjeline. Njima pokazuju svoj gledanje na suvremenu fotografiju kao i svoja propitivanja digitalne fotografije u kontekstu razvoja digitalne tehnike i suvremene fotografske umjetnosti. Na njima su pomoću raznih stilskih pristupa, kompozicija, atmosfere, krupnih planova, detalja, objektivno i zorno prikazali motive iz svoje svakidašnjice i svog kraja – Posavja. Otuda njihove fotografije nose prije svega izvorna svojstva fotografije – dokumentarnost, one govore o životu i vremenu u kome ovi autori žive i djeluju, one govore o njihovom Posavju, o tome kako ga osjećaju i koliko ga vole.
.
Vinko Šebrek
.

No comments yet.