ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Dražen Shejbal – Vruće pahulje Kilimanjara

01.03.2011.

Nakon vreve i nesnosne vrućine obalnog pojasa oko Mombase, gdje smo iskusili buku urbanog života multikulturalne Afrike, polako drmusanje savanom prema Kilimanjaru bacilo nas je u nirvanu. Klima postaje ugodnija, osobito hladnije noći, a sveprisutni osjetilni užici svijeta oko vas kao da vam prebiru po genetskom kodu i podsjećaju gdje zapravo spadate; u prirodu.
.

.
Moje nadahnuće očito nije jedinstveno, pokleknuli su mnogi prolijevajući tintu, ili snimajući filmove ne bi li dočarali ovaj kutak svijeta, pa je tako mislila i ekipa oko mene nakrcana svim modelima i kalibrima digitalne opreme za sva snimanja. Malko sam odskakao od družine jer sam snimao analogno, i to sa dva prilično mala topića, 135 mm Karl Zeiss ovim Sonnarom i 50 milimetarskim Planarom našarafljenima na 35 mm fotoaparat Contax RX. Upravljanje digitalnim setom opreme povjerio sam ljepšoj polovici a ona je ljubazno prepustila prtenje te iste digitalne opreme mojim leđima, tako da sam često stajao po strani turističke vreve, što zbog čuvanja opreme, što zbog slabog dometa mojih portretnih objektiva, jer, znate, poziranje ponekog Masaia još možete kupiti kojim kenijskim šilingom, no lavovi, slonovi i bivoli znaju biti prilično bijesni pri pomisli da im ulazite u intimnu zonu.
.
Sam put prekrasno je koncipiran, uz vodiča, vozite se savanom u kombiju otkrivena krova uz povremeno zastajkivanje radi slikanja životinja, posjeta lokalnom stanovništvu i noćenja u prekrasnim i luksuznim loungevima ograđenima žicom i obaveznim pogledom na Kilimanjaro. Izlazak van žice dozvoljen je isključivo od izlaska do zalaska sunca. Životinje su dokone, navikle na turiste i više pažnje poklanjaju zujanju muha no objektiva. Lokalno stanovništvo ljubazno je i veselo raspoloženo osobito djeca. Lov u Keniji zabranjen je još polovicom osamdesetih godina prošlog stoljeća, pa se stječe dojam da su u cijeloj priči gubitnici muški Masai, tradicionalno lovci i ratnici, sada spali na zabavljanje turista. Najčešće priređuju svoje ratniče plesove, koji uključuje i po svjetskom rekordu poznat skok s mjesta u vis. Istina pri tom im o pasu klopoće snop ključeva neke potelušnice gradskog slama i obavezan mobitel, ponekad i zateturaju pod utjecajem alkohola ili narigila, no na turistu je da bude u milosti ljubaznosti stranaca, a ne da se zamara sitnicama. Obavezni je ritual i dijeljenje poklona djeci pri dolasku u selo, koncipiran po modelu tranzicijske ekonomije naših krajeva; turisti sve poklone predaju poglavici, poglavica ih poslije dijeli po zaslugama. Žicanje turista mimo poglavice kažnjava se udarcem šibom po čelenki, tako da dječica obzirno i bojažljivo obilaze oko vas pokušavajući tajnim diplomatskim kanalima ishoditi kakvu sitnicu.
Ostavljam fotografije da dalje govore više od riječi.
.
Snimane su na više vrsta filmova, crno bijeli i kroz razne vrste filtera, neki negativi su pushani.
.
Dražen Shejbal
Otorinolaringolog, živi u Daruvaru, fotografira svim analognim i digitalnim tehnikama i s njima eksperimetnira, zadnja opsesija su mu makro snimke kovanica. Imao je jednu samostalnu izložbu u Dubrovniku, nekoliko skupnih po većim gradovima Hrvatske.
.

 1. …Sa uzivanjem sam pregledala cijeli album, svaka cast i sve pohvale:)

  Komentar by Sucke Ksenija — ožujak 3, 2011 @ 8:38 am

 2. atmosferično, živopisno…odlično

  Komentar by Josip Knežević — ožujak 3, 2011 @ 8:47 am

 3. Hvala vam dragi Zinovci!

  Komentar by Dražen Shejbal — ožujak 3, 2011 @ 1:09 pm

 4. Sjajno, baš živopisno sa nekoliko odlično ulovljenih trenutaka ;)

  Komentar by Krešica — ožujak 5, 2011 @ 8:37 am

 5. Odličan putopis :) ovo zaslužuje zidove galerije :)

  Komentar by Valentina — ožujak 6, 2011 @ 6:54 am

 6. O, drago mi je da vam se dopalo!

  Komentar by Dražen Shejbal — ožujak 7, 2011 @ 8:25 am

 7. odlično :)

  Komentar by Oliver Bešić — travanj 26, 2011 @ 8:06 pm