ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Dražen Lapić – Prirodna stvar

23.02.2011.

Foto Galerija Lang poziva Vas na otvorenje izložbe Dražena Lapića pod nazivom ‘Prirodna stvar’ koje će se održati u nedjelju, 27. veljače 2011. u 12:00. Izložba će biti otvorena do 13. ožujka 2011, a može se pogledati subotom i nedjeljom od 11 – 13 + 16 – 19 sati. Ostale dane po dogovoru na tel: 091 7300485.
.
Dražen Lapić - Prirodna stvar
.
Promatrajući prirodu, Dražen Lapić objektivom traži «prirodnu stvar». Postavljajući svoju sliku svijeta na foto-papir, spremno dijeli viđeno s nama, koji uz bolji ili lošiji alibi (racionalna kategorija par excellence!) nemamo snage, volje ili talenta za spoznavanje svijeta koji nam nije direktno podređen. Zapravo, naša je pozicija slabića koji tek pred fotografijom osamljenog drveta (Glupost! Drvo za razliku od nas ne može biti osamljeno, ono samo jest!) ili organske strukture šume, donekle spoznaje koliko je autoru trebalo hrabrosti da se odrekne «komercijalnog filma» i upusti u istraživanje prirodne stvari koju prosječan postmoderni konzument poznaje/prepoznaje jedino u brandiranoj varijanti na polici supermarketa ili joj dopušta egzistenciju sućutno prateći dokumentarac o kiselim kišama.
.
Lapić je ipak dovoljno racionalan da ne bi živio u iluziji kako će odigrati presudnu historijsku ulogu u mijeni svijesti promatrača kulture. Ostaje mu fotografija kao dostatna poveznica čovjeka i prirode kakva je ona doista. Preuzimajući breme potrage za «prirodnom stvari» prepušta nam na volju odluku hoćemo li njegovo fotografije tretirati poput atraktivne foto-tapete ili će se neki od nas drznuti i krenuti sličnim putem.

.
Krešimir Oremović
(odlomak iz predgovora)
.
.
DRAŽEN LAPIĆ (1963. Zagreb)
.
Nakon završene zagrebačke škole primijenjene umjetnosti na odjelu fotografije u klasi profesora Aleksandra Kukeca aktivno započinje svoju uspješnu karijeru profesionalnog fotografa, surađujući sa vodećim marketinškim agencijama i sa mnogim eminentnim hrvatskim tvrtkama naa projektima reklamnih kampanja, oglašavanja, kao i na projektima knjiga, monografija , kalendara i kataloga, ostvaruje san da mu profesionalna fotografija bude životni poziv i izazov.
.
Godine 1997. započinje rad na ciklusu fotografskog projekta „Prirodna stvar “, kojim kroz vizure pejsažne fotografije istražuje retoriku prirodne tvari – stvari.
.
Putujući prirodom profesije, vučen snagom znatiželje i uživajući u čarima raznih lokacija, nekako se samo po sebi nametnulo da se fotografski zabilježe opažanja i razmišljanja o čudesnim ljepotama prirode. Umjetnički projekt „Posebnosti okruženja“razvija od 2004. godine što rezultira u deset umjetničkih fotomonografija i izložbi.
.
Angažiran je i u poslovnom tjedniku „Lider“ kao fotograf i urednik fotografije.
.
Član ULUPUH – a i samostalni je umjetnik fotografije, HZSU.
.

No comments yet.