ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Dražen Lapić – Pozdrav s Paga

22.07.2013.

U Centru vizualnih umjetnosti Batana – Rovinj, od 26. srpnja do 11. kolovoza, održava se izložba art fotografija znanog hrvatskog fotografa Dražena Lapića, pod tematskim nazivom ‘Pozdrav s Paga’.

Dražen Lapić - Pozdrav s Paga
 
Na izložbi će, kao gost, sudjelovati i fotograf Siniša Uštulica, s nekoliko svojih fotografija iz zajedničkog projekta ‘U kamenim snovima’.

‘Kad nam Dražen Lapić pošalje fotografske pozdrave s nekog mjesta na kojem je bio i koje ga se dojmilo, znamo da se tu ne radi tek o banalnom turističkom pozdravu, nego o intrigantnom pozivu na otkrivanje nepoznatoga u podneblju općenito poznatom i znanom. Znamo da se radi o pozivu na zajedničko istraživačko putovanje nepoznatim stazama, kojima nas ovaj autor uvijek voli odvoditi u neke čudesne svjetove i druge prostorno – vremenske dimenzije. Tamo gdje još vlada Priroda i njezina mitska, elementarna snaga. Gdje u izvanvremenskoj tišini čovjekove odsutnosti sile Prirode, sudarajući se i ujedinjujući, još uvijek uprizoruju dramatiku i veličanstvenost prapočela geneze, pritom kreirajući grandiozne, monumentalne, arhetipske kamene skulpturem i ispisujući na njihovim površinama praiskonske grafite. Odvodi nas na mjesta gdje sile Prirode na tlu oblikuju kamen, a na nebu se poigravaju oblacima – mekim, nestalnim, fluidnim parama, koje skupljaju i gomilaju, puštajući ih prvo da, osunčani, zaplove zračnim beskrajem, a onda ih, užarene, raspuhuju i raspršuju.

Dražen Lapić lutalica je krajolikom. U potrazi za motivima koji ne brbljaju dekorativnošću, on uvijek traži one čije je značenje zgusnuto u simbol, u znak i metaforu; u neopisnost i rječitu tišnu; u sugestivnu simboliku i strukturalnu znakovnost. Lapić ne klika naslijepo, iz potrebe da dokumentira sve oko sebe viđeno, kako bi od toga kasnije eventualno mogao smisliti neku priču, niti u kadar slaže elemente stvarnosti samo zbog neke dopadljive kompozicije, već unaprijed koncepcijski osmišljava projekt – sve ono što će, kako će i gdje će snimati, pritom okvirno naznačujući geografske koordinate mjesta na kojem će objektivom potražiti svoje motive. I najčešće snima crno-bijele fotografije, jer za njega je svjetlo još uvijek svojevrsni fotografski kist, a odnosi svjetlina i tamnina, te intenzitet njihovih mekoća, glavna su izražajna snaga njegovih fotografija.

Premda krajolik nije jedini motiv koji ga kao fotografa okupira, on u njega prevladava i velika mu je umjetnička tema. Ali tom motivu i toj temi Lapić pristupa na način suvremenog umjetnika, kloneći se pritom uvijek moguće, lako uklizavajuće, opasne dekorativnosti. Krajoliku zato ovaj autor pristupa ozbiljno, istraživački i kreativno-stvaralački. Izazov mu je utjecaj na percepciju i modifikacija stvarnosti, a zakonitost znalačko korištenje medijem. U konačnici međutim, njegova autorska interpretacija krajolika ima mnogo elemenata intimno-poetskoga i lirskoga, pa mu je autorski izričaj dojmljiv i uvelike prepoznatljiv. Na taj svoj karakterističan način realizirao je do sada nekoliko ciklusa fotografija nepoznatih i neotkrivenih krajolika našega podneblja, ispisavši njima na neki način svojevrsnu Odu Prirodi. Odu kojom na pozornici Bezvremena vizualizira poetične vizije iskonskih prirodnih ljepota i otiske arhaike, vizualizirajući ‘čvorišta’ kozmičkih energija i ‘nulta stanja’ prapočela, pritom sve podlažući s duboko eko-egzistencijalnim značenjem. (…)’

Višnja Slavica Gabout

No comments yet.