ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Dražen Lapić – Jedan, dva – tri

15.04.2013.

U utorak, 16. travnja u 19 sati u Galeriji ULUPUH u Zagrebu, Tkalčićeva 14, otvoriti će se izložba fotografija Dražena Lapića naziva ‘Jedan, dva – tri’. Autor u mediju fotografije istražuje vizualne elemente fotografike. Spajanjem originala i prepolovljenog originala u jedinstvenu kompoziciju oblikuje osebujne fotografske triptihe.

Dražen Lapić - Jedan, dva - tri
 
‘Projekt “Jedan, dva – tri” Dražen Lapić oformio je na bazi istraživanja centralne fotografske osi. Prva fotografija podijeljena je na pola, te zajedno sa svojim dijelovima čini triptih. (…) Učinak je mirna, stabilna i slikovita kompozicija triptiha. Autor je motivom vezan uz strukturalnu fotografiju, onu koja zahvaća motiv detaljno, prilaženjem i približavanjem žarišta, izbacujući sve ono što bi moglo narušiti ideju promatranja površine, sjena, to jest strukture (građe). (…) Visokom osjetljivošću na boje, ritam, strukture, vođen suvremenom potrebom da se u običnom i zanemarenom vidi ljepota više, Lapić bira intimne i nereprezentativne kutke, naglašavajući lirski ugođaj nježnih odlazećih boja ili pak svježinu novog kolorita. (…) Autor je postavio novi modularni sustav foto-triptiha čiji sklad osim u suvremenom marginalnom motivu i njegovom osobitom koloritu leži i u matematici. U kontrapunktu između minimaliziranog arhitektonsko-geometrijskog motiva s jedne strane i njegovog podvrgavanja racionalnom istraživanju optičkih efekata s druge, Dražen Lapić postigao je nove likovne efekte enformelskog dojma računajući na izazove meditativne naravi.’ (Branka Hlevnjak, iz predgovora)

Izložba će se moći pogledati do 29. travnja, radnim danom od 10 do 17 sati (utorkom i četvrtkom od 10 do 20 sati), subotom od 10 do 13 sati, nedjeljom zatvoreno. Ulaz na izložbu je slobodan.

Dražen Lapić rođen je u Zagrebu, 13. siječnja 1963. godine. Nakon završene srednje Škole primijenjene umjetnosti u Zagrebu, na Odsjeku za fotografiju u klasi profesora Aleksandra Kukeca, aktivno započinje karijeru profesionalnog fotografa. Surađuje sa vodećim marketinškim agencijama i mnogim eminentnim hrvatskim tvrtkama na projektima reklamnih kampanja, oglašavanja, kao i na projektima knjiga, monografija, kalendara i kataloga. Ostvaruje san da profesionalna, primijenjena i umjetnička fotografija budu njegov životni poziv i izazov.

Dugogodišnja uspješna karijera, više od 25 godina rada i iskustva, omogućuje mu da se zadnjih desetak godina posveti umjetničkoj fotografiji “izložbenog formata” stvarajući “oku ugodna djela”, atmosfere pejzaža, interijera i portreta.

Godine 1997. započinje kontinuirani umjetničko – fotografski projekt “PRIRODNA STVAR” kojim kroz vizure pejzažne fotografije istražuje retoriku prirodne tvari – stvari.
Putujući prirodom profesije, vučen snagom znatiželje, spontano počinje umjetničkom fotografijom, nekonvencionalnim pristupom, bilježiti ljepote Hrvatske, te 2004. godine nastaje ideja za umjetnički projekt “POSEBNOSTI OKRUŽENJA”. U okviru tog projekta u slijedećih će deset godina ostvariti deset umjetničkih foto monografija i izložbi. Iste, 2004. godine osniva neprofitnu umjetničku organizaciju FOTO ART UNIJA. Radeći u timu sa grupom autora, kao umjetnički voditelj i organizator, Dražen Lapić do danas je realizirao dvadeset i tri izložbe i sedam umjetničkih foto monografija. Proteklih sedam godina angažiran je u poslovnom tjedniku “Lider” kao fotograf i urednik fotografije.

Član je ULUPUH – a od 1986. godine, a HZSU-a (samostalni umjetnik fotografije) od 1990. godine.

No comments yet.