ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Draško Regul – Caverna Magica

29.01.2015.

U petak 30. siječnja 2014. u 20h, u sklopu Noći muzeja 2015., u Galeriji Fotokluba Split, Marmontova 5, biti će otvorena izložba fotografija (izložba fotografiziranih sjenopisa) Draška Regula – dr.Nde pod nazivom Caverna Magica.

Draško Regul - Caverna Magica
 
Izložba će biti otvorena do 21. veljače 2015.

Draško Regul (rođen 1961. u Zagrebu) kao autor specifičan je po tome što je 2000. godine (jedva) preživio nekoliko moždanih udara i od tada živi s LIS-om (‘Locked-in Syndrome’ – tetraplegija + nemogućnost govora) prikovan uz krevet. Nakon par godina intenzivne vježbe i uz pomoć jedne hi-tech spravice uspostavio je kontrolu nad računalom (pokretima glave) Tako se 2008. vratio aktivnom fotoamaterskom angažmanu. Naravno, snima samo kompjuterski vođenim kompaktnim fotoaparatom, postavljenim na (opet – kompjuterski upravljivom) pan/tilt stalku, sa udaljenosti max. 2-3 m od njegovog PC-a (duljina USB-kabela).
Motive ne traži, već snima ono što se zbiva pored kreveta – u sobi, koju rado naziva spiljom!

2012. godine osvojio je 1. Nagradu u kategoriji ‘kolekcija – slobodna tema’ (ujedno i Grand prix izložbe) na tradicionalnoj Novogodišnjoj klupskoj izložbi Fotokluba Split.

Draško Regul - Caverna Magica Draško Regul - Caverna Magica Draško Regul - Caverna Magica Draško Regul - Caverna Magica

 

Sve slike prošle su specifični postprocessing (digitalni, naravno), usavršavan i standardiziran tijekom razvoja projekta. Zato ih ni ne smatram fotografijama u punom smislu riječi, pa ih nazivam ‘fotografiziranim sjenopisima’! I ostali projekti uključuju digitalnu doradu (doduše u manjoj mjeri), pa tako ni sebe ne smatram fotografom u punom smislu riječi (tek amaterskim likovnim umjetnikom što rabi i fotografsku tehnologiju)…
Draško Regul

Dodatna napomena autora:” naziv projekta je da tako kažem – dejavu-hommage! Preuzet je izravno s istoimenog albuma Andreasa Vollenweidera iz 1982. koji je snažno obilježio moju mladost, a sada na njega (taj naziv) itekako asocira čarolija moje ‘spilje’...”

Izložbe i nagrade:
2011. sudjelovanje na grupnoj izložbi astrofotografije povodom manifestacije ’10 dana astronomije’u Daruvaru)
2012. 1. Nagrada u kategoriji ‘kolekcija – slobodna tema’ (ujedno i Grand prix izložbe) na tradicionalnoj novogodišnjoj klupskoj izložbi Fotokluba Split
2014. samostalna izložba ‘Caverna magica’ u Radio-kantini udruge KURC u Zagrebu
2014. samostalna izložba ‘Caverna magica’ u galeriji ‘Dom kulture’ u Bolu na Braču

No comments yet.