ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Dora Bosnar – Miris ljeta

03.02.2015.

U Kulturnom centru, Dubrava 51 a, otvorena je 2. veljače izložba fotografskih slika Dore Bosnar pod nazivom ‘Miris ljeta’. Izložba je otvorena do 19. veljače, radnim danom od 10 do 20 sati. Ulaz je slobodan.

Dora Bosnar - Miris ljeta
 
Kraj lipnja prošle godine bilo je pravo vrijeme za lutanje fotoaparatom po otoku Ugljanu, Pašmanu i gradu Zadru. Naša mala skupina: Antonija, Dora, Ines, Lara, Marija i ja, kao njihov voditelj, hrabro smo se uputili otkrivati prve kadrove svojim fotoaparatima, zapravo učiti fotografirati, pokušati se lijepim i dobrim kadrovima slikovito izraziti u prelijepom otočnom prostoru.
Predvodeći djevojke pokazivao sam im kako pronaći kadar i snimiti dobru fotografiju. Sve kadrove sam im odabrao, pokazivao, uokviravao pokazujući prstom, pa skretao pozornost na svjetlo, kut snimanja i tako redom. Djevojke su, kao i ja imale identične motive, a opet ponešto različite svaka pojedinačno. Dora se u toj skupnoj igri kadriranja ponešto više isticala tankoćudnošću, smirenošću i vođena dobrim osjećajem u zadanom prostoru slagala je dobre snimke bez obzira na zadanu temu, poput fotografiranja brodova i brodica, ribarskih mreža, surog kamena, ulica u Zadru i njegova čuvenog zalaska sunca, kupača na plaži, raznih urbanih detalja i zahtjevnog fotografiranja portreta.
Naša cijela foto družina odlično je svladala prve i najvažnije „klikove” fotografije, a Dora će vam to svestrano pokazati na svojoj prvoj samostalnoj izložbi pod nazivom „Miris ljeta”
Čestitam, Dora!
Senko Sorić, voditelj foto tečaja u Preku, Ljeto 2014.

Dora Bosner voli fotografiju na jedan svoj osebujan način. Njezina se predanost fotografiji prvenstveno iskazuje u originalnom odabiru motiva koji se po svojoj posebnosti moraju svidjeti mnogima. Očito je vrlo talentirana, jer njena fotografija ima umjetničku vrijednost.
U doživljaju fotografije njezin odabir kadra i njezin kvadratić izdvojen iz stvarne slike pokazuje osobnu kvalitetu viđenja onoga što drugi ne zapažaju. Fotografije su joj likovno snažne, odabrani motivi pružaju harmoniju boja i ploha te sklad i mir. Ona nas tim odabirom zaustavlja pred svakom fotografijom upozoravajući nas na svoj talent i mladenačku osobnost. Fotografija je primijenjena umjetnost, u prvom redu dokumentarna, jer nam pokazuje mnogo više nego sam opis nekog događaja. Kaže se da je fotografija tisuću riječi jer nam pruža mogućnost sjećanja i ponovo proživljavanje događaja. U tom proživljavanju naviru sjećanja, a asocijacije i emocije nas vraćaju u doba nastanka doživljenog. Fotografija se svrstala u umjetnost jer neki ljudi, svojom kreativnom mogućnošću i talentom, znaju “urediti” svoje duboko proživljeno viđenje svijeta u svoj ljepoti prikazanog. A to očito Dora Bosner može.
Višnja Serdar, fotografkinja

Dora Bosner rođena je 1998. u Zagrebu. Polazi drugi razred III. gimnazije. Osim fotografijom, u slobodno vrijeme bavi se čitanjem i pisanjem na hrvatskom i engleskom jeziku. Voli kuhati, putovati i upoznavati različite ljude i kulture. Ovo joj je prva samostalna izložba.

No comments yet.