ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Dinko Neskusil – Rat

18.04.2011.

Pamtimo samo dobre stvari – ružne brzo zaboravljamo.
.

.
Ratni fotoreporter postao sam 1991. u 25. godini života. Bez reporterskog iskustva, rat je jednostavno započeo i povukao me u svoj vihor događanja. Trajao je četiri duge godine. Gledao sam i pratio grupe novinara iz svijeta i Hrvatske koji su dolazili na ovo naše područje izvještavati. Tražili su samo što atraktivniju ili krvaviju priču, i u najkraćem roku vraćali bi se u Zagreb u sigurnost hotela ili vlastitog doma. Nama, čije su obitelji živjele u gradu, bilo je puno teže, vidjeli smo i znali što se događa i brinuli se više o njima nego o vlastitoj sigurnosti.
.
U tim ratnim vremenima nisam imao vremena paziti na kvalitetu razvijanja filmova i izrade fotografija tako da su neke tehnički loše, snimane brzo kao reakcija na trenutni događaj. Zbog toga namjerno nisam ispravljao nedostatke na fotografijama u danas sveprisutnom photoshopu, nisam ispravljao „krive linije“, niti dotjerivao fotografije.
Cilj objavljivanja fotografija iz Domovinskog rata je prikazati rat kao nešto najstrašnije što se jednom naraštaju i nekoj civilizaciji može dogoditi. I prisjetiti se suboraca kojih više nema, kao i onih koji su ostali živi. Ove fotografije nisu umjetničke, nego dokumentarne, „life fotografije“ jednog razdoblja života.
.
Izdavanjem ratne fotomonografije “Godine za sjećanje” – Karlovac 1991.-1995. stvorena je dragocjena fotografska dokumentacija patnje i stradanja jednog grada i svoje mladosti i time sam zaokružio bavljenje Domovinskim ratom u jednoj fotografskoj “life” dnevničkoj formi.
.
Dinko Neskusil rođen 1966. godine u Karlovcu, fotografirao, razvijao, kemijao kroz osnovnu i srednju školu i pomalo izlagao. Ratne godine 1991. – 1995. proveo je u „Karlovačkom tjedniku“ kao fotoreporter, a od 1996. do danas kao grafički urednik. Danas malo manje razvija filmove, a puno više digitalizira fotografije. Analogne i digitalne fotografije šalje na mnoge domaće i međunarodne izložbe, a održao je i nekoliko samostalnih. Za neke je fotografije dobio i nagrade, a mnoge su završile u raznim knjigama, časopisima, kalendarima… Oženjen je i otac je jednog sina, Egona. Živi i radi u Karlovcu.
.

Oznake:
  1. Odlična serija Dinko. Imam osjećaj k’o da se sve jučer događalo. Pozdrav :)

    Komentar by Oliver Bešić — travanj 26, 2011 @ 7:07 pm

  2. Odličan esej o događajima koji su ušli u povijest i duboko se urezali u naše živote. Fotografije jako dobro izražavaju trenutke koje su doživjeli sami karlovčani a naravno i one koje su doživljavali vojnici u odori.

    Komentar by Mario — svibanj 14, 2011 @ 10:19 am

  3. stari svaka čast,tolike godine sam bijo u gardi i kad gledam ove fotke čovjeku se film prevrti.hvala ti na tome

    Komentar by željko — listopad 5, 2011 @ 12:56 pm