ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Dik Bouwhouis – Turistički krajolici

20.09.2012.

U petak, 21. rujna, u 20 sati, u galeriji Zuccato Pučkog otvorenog učilišta u Poreču otvara se izložba fotografija ‘Turistički krajolici – istraživanje zone višestruke preobrazbe’, nizozemskog fotografa Dika Bouwhouisa. Izložba traje do 14. listopada.

Dik Bouwhouis - Turistički krajolici

Autor se kroz medij fotografije bavi istraživanjem mediteranskog turističkog krajolika koji je po mnogo čemu krajolik preobrazbe. U Europi se područje sredozemnih obala neprestano gradi još od Drugog svjetskog rata, i postupno će se razviti u najveću urbanizaciju na kontinentu. Linearnu urbanizaciju koja ima ograničen kopneni doseg, ali dužinski pokriva tisuće milja i trenutačno se proteže od Portugala do Crne Gore.

U nesigurnom povijesnom razdoblju današnjice, kada se bojimo da bi san o ujedinjenoj Europi mogao propasti, sredozemna se turistička zona širi i dalje. Kad se uzme u obzir stalni porast turizma duž obala Crne Gore, Turske i Albanije, malo-pomalo mogao bi se preobraziti u prvi istinski europski megalopolis. Nova geopolitička jedinica, transnacionalni konglomerat primorskih naselja za odmor, koji je već vidljiv na noćnim snimkama satelita NASA-e kao lanac svjetla oko Sredozemnog mora.

Kao krajolik odmora na granici zemlje i vode, to je i privremeni krajolik. Na vrhuncu sezone, koja obično traje najviše nekoliko mjeseci, krajolik se preobražava u nekakvu anonimnu zemlju koju zauzimaju turisti iz cijelog svijeta. Nakon sezone ostaje konglomerat primorskih gradova duhova, ničija zemlja. U to doba godine, prije i poslije turističke sezone, autor istražuje tu transnacionalnu turističku zonu. Naime, kad turisti odu, njihova nazočnost postaje još očitija.

Izložba se, od 27. studenog do 23. prosinca, održava u Malom salonu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.

No comments yet.