ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Digitalna primjena fotofiltara

15.08.2011.

Nekada davno, u doba kad je svijetom vladala analogna fotografija, fotografi su sa sobom uvijek nosili mnoštvo filtara koje su, pri snimanju u različitim svjetlosnim uvjetima, postavljali na objektiv fotoaparata kako bi korigirali balans i temperaturu boje na fotografiji.
.
Digitalna primjena fotofiltara
.
Na primjer, na fotografiji snimanoj pod svjetlom obične žarulje, zbog temperature svjetla, sve boje ispadaju pretople, odnosno žućkaste. Za njihovu neutralizaciju koristi se plavi fotofiltar.
.
Digitalna fotografija uvelike je smanjila potrebu za korištenjem filtara jer se njihov efekt pri obradi fotografije može uspješno simulirati.
.
Balans boje na fotografiji može se korigirati na više načina, a ako želite simulirati tradicionalnu fotografsku tehniku korištenja filtara na objektivu fotoaparata, u Adjustments panelu kliknite na ikonu Photo Filter.
.
photofilter2
Iz padajućeg izbornika Filter odaberite jedan od ponuđenih filtara. Možete i kliknuti na kvadratić s prikazom boje Color kako biste otvorili Color Picker dijaloški okvir te pomoću njega kreirajte vlastiti filtar.
.
Parametrom Density određujete gustoću filtra. Što je ta vrijednost veća, to je i jačina Photo Filter podešavanja veća.
.
Opciju Preserve Luminosity ostavite uključenom kako biste zadržali početnu vrijednost svjetline na slici.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Pogledajte primjer
.

.

No comments yet.