ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Diane Kresh – Vital Signs

08.09.2014.

U utorak, 9. rujna 2014. u 19.30 u Galeriji Fotokluba Zagreb – Ilica 29/3 – održat će se otvorenje izložbe fotografija američke autorice DIANE KRESH: “VITAL SIGNS”. Fotografije bilježe nekoliko posljednjih godina (2009. – 2013.) LGBT pokreta u SAD-u.

Diane Kresh - Vital Signs
U posljednjih godinu dana dva ključna događaja vezana uz partnerske zajednice stvorila su velike prijepore u hrvatskom društvu: prvo je bio državni referendum krajem 2013. godine nakon kojeg je u Ustav RH unesena odredba prema kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca, a drugi je odluka Hrvatskog sabora koji je u srpnju 2014. godine usvojio „Zakon o životnom partnerstvu“ kojeg sklapaju osobe istog spola pred matičarom. Posljedica toga je i prvo životno partnerstvo sklopljeno u Hrvatskoj početkom rujna 2014. godine.

U tom kontekstu zanimljivo je usporediti situaciju u Hrvatskoj s aktualnim događanjima u Sjedinjenim Američkim Državama gdje se također vodi živa borba između zagovornika i protivnika legalizacije istospolnih veza u obliku civilnog partnerstva ili/i u obliku istospolnog braka.

Galerija Fotokluba Zagreb predstavlja seriju fotografija „Vital Signs“ američke autorice Diane Kresh. Fotografije bilježe nekoliko posljednjih godina (2009. – 2013.) LGBT pokreta u SAD-u.

Naslov izložbe, kako navodi autorica, sugerira „živost svojstvenu trenutnoj razini aktivizma, ali i način kako se ta živost manifestira kroz retoriku organiziranih prosvjeda i kroz pravne borbe koje se vode na najvišim sudovima u državi“.

Serija počinje s fotografijama patchwork pokrivača (pokrivač od međusobno spojenih raznobojnih komada tkanine) koji su bili dio ogromnog patchwork pokrivača – poznatog pod imenom AIDS Memorial Quilt – izloženog na javnom prostoru National Mall-a u Washingtonu tijekom mjeseca srpnja 2012. godine. Ovaj pokrivač – kao spomen na ljude koji su umrli od bolesti uzrokovanih virusom AIDS-a i koji zbog društvene stigme često nisu imali prikladno obilježena grobna mjesta – prvo je prikazan kao dio kulturnog događanja pod nazivom The Smithsonian Folklife Festival, a zatim i tijekom Međunarodne konferencije o AIDS-u 2012. godine.

Diane Kresh kaže: „Fotografije patchwork pokrivača iz Washingtona odražavaju povećanu toleranciju za LGBT zajednicu od vremena pojave AIDS-a. Također podsjećaju i na evoluciju LGBT aktivizma i njegovog napredovanja od labavo formiranih tajnih klubova (npr. Mattachine Society) i „gerilskih“ organizacija (npr. ACT UP) prema sofisticiranom, pažljivo iskomuniciranom i dobro financiranom međunarodnom pokretu današnjice čiji se utjecaj reflektira i na nacionalne politike u SAD-u.

 

Diane Kresh - Vital Signs - LegallyPrideNY2013 Diane Kresh - Vital Signs - HarevyMilkMarch2013 Diane Kresh - Vital Signs - IcantBelieveNationalEqualityMarchOctober2009 Diane Kresh - Vital Signs - IjustwantoneNationalEqualityMarchOctober2009

 
Ostatak fotografija dokumentira, kako kaže autorica, borbu za bračnu jednakost kroz prizmu četiri događanja:

1. protestni marš pod imenom National Equality March održan u Washingtonu, u listopadu 2009. godine

2. New York Pride 2012, godinu dana nakon što je guverner Andrew Cuomo legalizirao istospolne brakove u New Yorku

3. dva sudska procesa koji su dospjela pred Vrhovni sud SAD-a u ožujku 2103. godine, a vezana su uz prava homoseksualnih osoba: tužba zbog ustavnog amandmana pod imenom Proposition 8 koji je u saveznoj državi Kalifornija prihvaćen nakon referenduma i kojim se zabranjuje istospolni brak. Drugi je tužba zbog 3. poglavlja federalnog zakona pod imenom The Defense of Marriage Act (DOMA) koji brak i pojam supružnika veže samo uz heteroseksualne parove.

4. New York Pride 2013: slavlje nakon što je Vrhovni sud SAD-a 26. lipnja 2013. donio presude. Naime, proglasio je 3. poglavlje federalnog zakona DOMA neustavnim – čime su i legalno oženjeni istospolni partneri dobili bračne federalne povlastice kao što je socijalno osiguranje, zdravstveno osiguranje, porezne olakšice i dr. Također, sud je vratio na niže instance odluku o kalifornijskom amandmanu Proposition 8 čime je on, u skladu s prijašnjim presudama nižih sudova, proglašen neustavnim pa su time u Kaliforniji legalizirani istospolni brakovi.

Trenutno u Americi istospolni parovi mogu legalno stupiti u brak u 19 saveznih država – od njih ukupno 50 – što dodatno uključuje i posebni savezni okrug District of Columbia. Ostale savezne države SAD-a (njih 31) su ustavnim amandmanom i/ili zakonom ograničile brak na zajednicu muškarca i žene.

The Human Rights Campaign – američka organizacija za građanska prava – navodi da je trenutno u tijeku 70 sudskih procesa u 30 saveznih država SAD-a zbog zakonskih ograničenja braka na heteroseksualnu zajednicu.

Diane Kresh kaže: „Borba za bračnu jednakost još nije gotova, ali pravila sudjelovanja su se promijenila, što se pogotovo očituje u naglašavanju riječi kao što su „ljubav“, „obitelj“ i „prava“ u jeziku zagovornika prava LGBT zajednice. Fokusirajući se na bračnu jednakost, homoseksualne osobe žele da ih se percipira da su „baš kao i svi drugi“ tj. kao osobe koje sa heteroseksualcima imaju mnoga zajednička uvjerenja i vrijednosti, kao i ciljeve i težnje: stabilne odnose, jednaku zaštitu pred zakonom i neotuđivo pravo da budu sretni.“

Serija fotografija završava sa spomen-pločom na zidu kluba Stonewall Inn u New Yorku – kultnom mjesto druženja LGBT osoba – koja je bila mjesto gdje su počeli nemiri i demonstracije izazvani policijskom racijom u ranim jutarnjim satima 28. lipnja 1969. godine.

Diane Kresh o tome kaže: “Nakon tih nemira, pokret prava homoseksualaca izašao je iz sjene. Upravo je prva Pride povorka održana u New Yorku u nedjelju, 28. lipnja 1970. godine na godišnjicu pobune. Borba koja je počela u bijesu, završila je u ljubavi.“

Darija Tripalo

————————————————————————————————

O autorici fotografija:

DIANE KRESH je ravnateljica Arlington County Public Library u Arlingtonu (Virginia). Prije tog imenovanja, radila je u Kongresnoj knjižnici 31 godinu. Kao gost američkog veleposlanstva u Hrvatskoj, u proljeće 2012. godine održala je niz predavanja o knjižničarstvu i modelu rada američkih knjižnica.
Diane Kresh je majka dvojice odraslih sinova, Nathaniela i Matthewa. Udala se za svoju partnericu Colleen Donnelly 31. svibnja 2012. godine.

Trajanje izložbe:

Izložba ostaje otvorena do 19. rujna 2014., a može se razgledati od ponedjeljka do petka (10 – 16 sati, utorkom 17 – 21 sat).

No comments yet.