ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Denis Dunaj – Osijek

10.11.2010.

Osijek, grad simbioze koji je uspio spojit svoju povijest, sadašnjost i budućnost i pretočivši ih u stil života koji odiše pozitivnošću danas djeluje impozantno svakom novopridošlom posjetitelju. Spoj bogatog povijesnog nasljeđa, urbane kulture i znanstvenih centara koji u njemu djeluju donosi mu status regionalnog predvodnika.


.

.
Prošetavši prvi puta ulicama grada prije četiri godine moj prvi dojam je bio „ovaj grad stvarno ima dušu“. Svaka ulica, svaka zgrada, svaki kutak grada kao da pokušava oživjeti kroz vas koji ste prvi puta tu pokušavajući vam ispričati svoju priču i to svaki na sebi svojstven način ispunjavajući vas osjećajem ponosa što ste tu i dijelite upravo taj trenutak sa njima.
.
Osijek je usko vezan uz rijeku Dravu uz čiju desnu obalu je i nastao pa je tako i sam centar grada tek nekoliko metara od same obale rijeke. Dravu njenim tokom uz Osijek krasi prekrasna šetnica uz obje obale. Desna obala povezuje zapadni ulaz u grad, prolazeći uz sam centar gdje je na njenoj obali niknuo Hotel Osijek te je usidreno nekoliko brodova-restorana. Samo par metara dalje nalazi se glavni gradski trg kojeg krasi atraktivna osvjeljena fontana te je jedini glavni gradski trg u Hrvatskoj koje se može pohvaliti podnim grijanjem.
.
Nekoliko koraka od fontane prema jugu i nalazite se na Trgu Ivana Pavla II. ispred „Osječke katedrale“ – župne crkve sv. Petra i Pavla koja je ujedno i najveća župna crkva u Hvatskoj. Ta velebna neogotička građevina, s tornjem visokim 90 metara, građena je četiri godine, od 1894. do 1898., na mjestu istoimene stare gornjogradske crkve, prema nacrtima njemačkog arhitekta Franza Langenberga i bečkog arhitekta Richarda Jordana, a na inicijativu biskupa Josipa Jurja Strossmayera, najznamenitijeg Osječanina, koji ju je osobno posvetio. Crkva je sagrađena od tri i pol milijuna opeka, a ima i obojane kamene oltare. Zanimljivo je da je središnji oltar obojan, kao i dva desna, Blažene Djevice Marije i svete Terezije Avilske, no za svetog Antuna Padovanskog i svetog Josipa više nije bilo novaca, pa su oltari s lijeve strane ostali neobojani.
.
Vrativši se natrag uz obalu Drave te krenuviši prema istoku prvo nailazimo na pješački viseći most koji je sagrađen 1980. godine za samo tri mjeseca, te je odmah postao simbol grada kao jedini gradski pješački most širok kao stari gradski mostovi šest metara. Svojim 200-metarskim lučnim mosnim dijelom vezanim čeličnim užadima za četverodijelne vitke obalne stupove jedinstvena je građevina Osijeka i Hrvatske.
.
Ako nastavimo šetnicom dalje prema istoku dolazimo do Osječke Tvrđe. Osječka Tvrđa barokni je grad-tvrđava 18. stoljeda, nastao transformacijom zatečenog starijeg povijesnog grada koji je stajao na ključnom strateškom prijelazu preko rijeke Drave. Prvi je novi grad-tvrđava nastao u velikom strateškom sustavu baroknih utvrđenih gradova na granici prema Osmanskom carstvu kojega je od 1712. godine koncipirao i izgradio princ Eugen Savojski. Unutar same Tvrđe te starom dijelu grada koji se veže na nju danas se nalazi mnoštvo kulturnih ustanova koje tamo djeluju, klubova za mlade te Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek koji je vodeći na svom polju u Hrvatskoj. Nastavivši od Tvrđe prema unutrašnjosti grada prolazimo kroz park te dolazimo do ulice koju krase stare barokne zgrade prekrasnih pročelja sagrađenih u Barokno/Secesijskom stilu. Ulica vas dalje vodi uz dva Osječka kina te Vas vrada natrag na trg. Jedan dan je svakako premalo da bi ste u potpunosti doživjeli Osijek, ovo je samo mali dio onoga što vam taj grad može ponuditi te se isplati zavući i u najužu ulicu jer će vas i ona iznenaditi svojom „karizmom“.
.
Denis Dunaj
.
O autoru
.
Rodom iz Krapine, 25 mi je godina te sam zaljubljenik u fotografiju, glazbu i biciklizam. Radim kao carinski deklarant i student sam informatike na FOI Varaždin. Već desetak godina bavim se pomalo dizajnom, a fotografijom posljednje dvije godine. U fotografiji sam na neki način pronašao svoj smisao, odvodi me u svijet kojeg mogu prikazati ne samo na način kako ga vidim već na način kako ga doživim te zamrznuti taj trenutak i podijeliti ga sa ostalima. Cilj mi je u budućnosti profesionalno se bavit fotografijom.
Od opreme koristim Canon EOS 40D sa objekivima 20mm f2.8, 50mm f1.8, 85mm f1.8, 70-200mm f4 L.
Proces obrade fotografija sastoji se od obrade RAW datoteka u Adobe Lightroom 3.2, a zatim dotjerivanje detalja/finalna obrada u Adobe Photoshop CS5.
.
Linkovi:
www.denisdunajblog.tk
www.denisdunajphotography.tk
.
Kontakt:
denis.dunaj@gmail.com
http://hr-hr.facebook.com/people/Denis-Dunaj/1168760845
.

Oznake:
  1. Obožavam Osijek, tako da se ove fotke mogu ocjeniti samo sa izvrsnim!

    Komentar by Ivan — studeni 11, 2010 @ 7:27 pm