ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Dejana Vučićević – Happy Family / Lost&Found

09.07.2015.

U izložbenom prostoru novigradskog muzeja Lapidarium, u petak, 10. srpnja, u 20 sati, otvara se izložba fotografija beogradske umjetnice Dejane Vučićević pod nazivom ‘Happy Family | Lost&Found’. Izložba ostaje otvorena do 9. kolovoza.

Dejana Vučićević - Happy Family / Lost&Found
 
Dvije serije fotografija nastale su neovisno jedna o drugoj u vremenskom razmaku od osam godina, Happy Family 2006., a Lost and Found 2013. godine.

Po klasičnom žanrovskom opredjeljenju, morali bi ih odvojiti; prvi je većim dijelom smješten u kućne interijere, ponekad eksterijere, a drugi u nadrealne krajobraze, rijetko u intimne i poznate, većinom u oronule nastambe zapuštenih okućnica. Ako ih je autorica odlučila predstaviti u vremenskom kontinuitetu, kao svojevrsnu cjelinu, prirodno je zapitati se, u čemu korespondiraju? Idemo li redom, prvo što se dade primijetiti jest vremenska nekonzistentnost, u smislu da deset fotografija ciklusa Happy Family nije snimano u isto toliko različitih vremena, već svaka predstavlja vrijeme u kojem zapravo nije nastala.

Lost and Found serija, isto tako prebiva u nekom drugom vremenu, plutajući na ostacima prošlog, izgubljenog vremena. Da bismo razumjeli razloge ovih fotografija moramo odrediti točku gledišta, s pozicije potrage za njihovim smislom… Sabina Salamon. Happy Family / Lost&Found – katalog izložbe

Dejana Vučićević diplomirala je na Fakultetu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Beogradu 1992. godine.Godine 1993. postaje članica ULUPUDS-a i stječe status slobodne umjetnice. Bavi se vizualnim umjetnostima te je priredila više velikih samostalnih projekata u sklopu dizajna i mode kao što su autorske kolekcije, kostimi za tri cjelovečernja igrana filma te za kratkometražni film. Kostimografijom i dizajnom bavi se i u projektima za kazalište i televizijske reklame, a radi i styling za modno-umjetničke editorijale. U sklopu multimedijalnih umjetnosti bavi se konceptualnim autorskim projektima.

No comments yet.