ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

David Jakelić – Disco Titanic

22.09.2016.

U četvrtak 22. rujna 2016. u 20h u Galeriji Fotokluba Split, Marmontova 5, biti će otvorena izložba našeg istaknutog člana Davida Jakelića pod nazivom Disco Titanic.

David Jakelić - Disco Titanic
 
Osim izloženih fotografija u donjem dijelu, u gornjem dijelu Galerije biti će postavljena video projekcija radova.

Izložba će biti otvorena do 6. listopada 2016.

Disco Titanic

Izložba “Disco Titanic” objedinjuje fotografije snimljene na raznolikim mjestima. Zanimaju me mjesta i prizori u kojima naslućujem mogućnost stvaranja fotografske slike koja je, iako posve realistična, za gledatelja začudna i intrigantna, jer o stvarnoj situaciji nastanka i cjelovitom prizoru otkriva malo.

Redukcijom kadra i odabirom detalja, uklanjam jednoznačna obilježja snimljenog mjesta i vremena, kako bih dobio sliku otvorenu za različite interpretacije i značenja, kojoj mjesto i vrijeme snimanja nisu ključni, ali odsustvo njihove jasne određenosti jest.

Pojedinačne fotografije naknadno povezujem u nizove koji grade nova značenja ili priču, između stvarnog i imaginarnog.

“Disco Titanic” naziv je jedne od izloženih fotografija koja je nastala iz prizora napuštenog, oronulog zdanja kompleksa Duilovo u Splitu i diskoteke koja ne postoji već desetljećima. Ta fotografija, za mene je zapis o prolaznosti – mjesta, stvari, naših želja i ambicija te nas samih.

Sve fotografije koje predstavljam na izložbi “Disco Titanic” govore o ljudima – iako se ljudi rijetko vide u kadru – bilo da slikom dominira pejzaž, arhitektura ili tek efemerni detalji i tragovi koje ostavljamo za sobom.

Izložene slike su vizualne natuknice koje će, nadam se, navesti gledatelja da ih doživi iz svog rakursa, poveže i ispriča na svoj način.

David Jakelić

O autoru:

David Jakelić rođen je 1965. u Šibeniku; živi i radi u Splitu. Sudjelovao je i izlagao na nizu međunarodnih izložbi, natječaja i foto-festivala. AFIAP od 2012. godine. Dobitnik je nagrada na PX3 – Prix de la Photographie Paris, International Photography Awards, The Pollux Awards i drugim natječajima.
Njegova prva knjiga fotografija “Split Perspectives” nagrađena je na festivalu FotoWeekDC 2012 u Washingtonu, te je uvrštena u izložbe Brighton Photo Biennale 2012 i Unfolding Images, Contemporary Arts Center, New Orleans, 2013.

No comments yet.