ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Darko Bavoljak – fotografije 1991-1992

11.06.2015.

Pozivamo vas na promociju knjige i otvorenje izložbe fotografija Darka Bavoljaka – fotografije 1991-1992, koje će se održati u utorak, 16. lipnja 2015. u 19 sati u KIC-u.

Darko Bavoljak - fotografije 1991-1992
 
Izložba je otvorena do 20. listopada 2015., a mogu se pogledati radovi nastali u sklopu Satnije hrvatskih umjetnika.

Izložbu će otvoriti Igor Zidić i Emil Matešić.
U životu svakog umjetnika postoji vrijeme, trenutci i događaji koji se pred njim odvijaju bez njegove volje ili bilo kakve druge intervencije. Jednostavno ih donese život u svojoj složenosti.

Ti su trenutci najčešće dvojake prirode, ili su uzaludni ili nude motive koji su na putu da postanu ikonički i nabijeni značenjima.
Fotografije Darka Bavoljaka nastale tijekom djelovanja Satnije hrvatskih umjetnika 1991. – 1992. radovi su koji sadrže motive koji su za određeni krug ljudi ikonički. Tomu ne samo da su doprinjeli motivi koji se na svu sreću rijetko vide – trenutci stradanja, patnje i očaja, nego su upravo zahvaljujući filmski školovanom oku koncipirani i okidani s osjećajem važnosti i poštovanja prema trenutku i sadržaju.

Doslovno ‘mrtva priroda’ koju Bavoljak fotografira te u u koju sadržajno gura motive koje je ljudska glupost pretvorila u posebne svjedoke vremena i stradanja nekako su najposebniji dio ove izložbe. Partizanski spomenici razeseni šrapnelima iz koje huči neki čudan krik povijesnoga bola, natpisi ‘Budućnost’ koji oduzimaju svaku auru neke ljudske budućnosti i nagovještavaju mračno doba koje kroz daljnje godine rata dolazi, pa sve do natpisa ‘Jedinstvo’ u čijoj se pozadini vidi crkveni toranj raznesenog vrh, močni su svjedoci apsurdnosti kako stvaranja tako i razaranja.

Oni kao da oduzimaju vjeru u neku bolju budućnost, u stvaranje i ostavljanje traga u vremenu i u tišini govore da je sljedeće razaranje moguće te da sljedeća nevolja može biti sakrivena tu negdje.. iza ugla. U bliskoj nam Budućnosti.

Iznimno nam je drago da u KIC-u i kroz našu platformu možemo i širem krugu zainteresiranih pokazati Bavoljakove ikoničke motive i tako ih polako ubaciti u kolektivno sjećanje na mučne prve godine Domovinskog rata.
E.M.

No comments yet.