ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Darko Bavoljak – Budućnost 2011

23.03.2011.

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe ‘Budućnost 2011’ Darka Bavoljaka, te autorov performans na otvorenju koje će se održati u Galeriji O.K. – K.U.N.S., Franje Račkoga 24a, Rijeka, u petak, 25.03.2011., u 21 sat. Autor popratnog teksta izložbe je povjesničar umjetnosti Branko Cerovac. Izložba je otvorena do 01.04.2011.
.
Darko Bavoljak - Budućnost 2011
.
GILJOTINA
.
“Razmišljajući tiho u sebi / napravio sam jednu mašinu (tebi) / Tralalala, lala, lalala/ Lala, lalala…/ Mašinu stare slave/Mašinu što skida glave…” (Slobodan prepjev pjesmice o giljotini i njenom izumitelju G. koja se pjevala ulicama Pariza u revolucionarna i postrevolucionarna vremena, a spominje je i pisac Borislav Pekić / Novi Jerusalim, Čovjek koji je jeo smrt; 1988.).
.
Klasični malefici, zlotvori Kronos, Saturnus, te Ares, Mars, potpomognuti inventivnim, revolucionarnim i dakako violentnim “uranskim” nadahnućem (a planet nazvan Uranom otkriven je upravo ususret Francuskoj revoluciji, u klasicističkom, “racionalnom” 18. stoljeću) nedvojeno su – iz mitopoetičke i astrologijske točke gledanja na stvari, naravno – pridonijeli dijaboličnom izumu jedne sprave koja je modernizirala i “poluautomatizirala” proceduru sječe glava, oslobodivši krvnike tlake vitlanja sjekirom: giljotine (nazvane vrlim imenom njenog toliko samozatajnog, a “za stvar” zaslužnog izumitelja G-a). Stari proždrljivi kanibal Saturn kojemu su dužnu pažnju posvetili velikani umjetnosti i kritičke misli poput A. Duerera, F. Goya-e, W. Benjamina (Porijeklo njemačke žalobne igre) i plejada drugih duhova opsjednutih od strane demonskog “anđela melankolije” (na tragu klasične i moderne tradicije) tako je na mehanički napredan način mogao u revolucionarna vremena, a ne puno manje i u “mirnodopska”, “civilna”, nastaviti svoju staru praksu proždiranja vlastite djece preobrazivši se u Revoluciju: Revolucija jede svoju djecu. Neposredno nakon što smo se i u nas mogli diviti beskrajnoj “humanističkoj”, “moralnoj”, “iluminiranoj” i “pedagogijskoj” maštovitosti Čovjeka, Europljanina u imaginiranju i produkciji živopisnih sprava namijenjenih torturi bližnjega svoga ( izložba mučila u Zagrebu ), imamo priliku vidjeti i u riječkoj Galeriji OK jedan osebujan artefakt konceptualiziran i napravljen od strane autora Darka Bavoljaka: “Giljotina” (simbolična referencija na poznate društvene okolnosti, prakse i događaje za Francuske revolucije, 1789. – 1792. ne bez znakovite srodnosti sa europskim, svjetskim i domaćim previranjima koja su dramatično ali i ironijski obilježila prošlu i početak ove, 2011-te godine.).
.
Postav izložbe sastoji se od objekta, “Giljotine” domaće proizvodnje, Bavoljakova uratka koji je simulacija “ready-madea” te naprave francuskog porijekla i fotografija koje je autor snimio za prosvjeda u Zagrebu 2010. godine. Tako simbol giljotine postaje provokativnim sredstvom poticanja promatrača da “mućne glavom” o biti tih dešavanja, a strukturama vlasti potsjetnik na činjenicu da dva stoljeća “modernizacije” nisu nimalo naudila starom, uvijek iznova funkcionalnom, karakteru karmičkog, fatalnog “boga” Saturna niti umanjila učinkovitost njegovih “bolnih rezova” na koje garnitura na tronu može i u trećem mileniju računati. Izložba je u isti mah i efektno upozorenje na užasne “nusefekte” koje pretjerana revolucionarno / represivna revnost proizvodi u društvu i koji su ozbiljna opasnost i za opstanak i razvoj “civilnog društva” i za brojne pojedince koji se hotimice ili nehotice nađu u “žrvnju revolucije”, u raljama “oca Saturna”, na putu kojim nemilosrdno gazi magistra “Historia”, od koje bi, rekoše stari, valjalo nešto i naučiti. (Branko Cerovac)
.
.
Darko Bavoljak rođen je 1961. g. u Zagrebu.
.
– Fotografijom se počinje baviti početkom osamdesetih.
– Završio studij snimanja na ADU
– Tokom studija objavljuje fotografije u Poletu, Studenskom listu, Svijetu, Startu i mnogim drugim novinama i časopisima.
– Nakon studija snima dokumentarne i kratke igrane filmove između 1990. i 1992. god,
– od 1990. se profesionalno bavi fotografijom.
– Osim primijenjene fotografije, sudjeluje na mnogim skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu, od kojih je najznačajnija samostalna izložba fotografija ciklusa Budućnost koja predstavlja hrvatsku fotografsku scenu na manifestacijama Fotodifusione 1994. u Torinu, na kojoj sudjeluju najznačajniji evropski muzeji i galerije specijalizirani za fotografiju.
– 2007. godine snima i režira i producira dokumentarni film Stupid Antonio presents o Antoniju Gotovcu Laueru
– 2008. godine sa Jasminom Bavoljak autorski osmišljava izložbeni ciklus Excentar koji se održavao u Galeriji Josip Račić i na kojem su prikazani fragmeniti dokumentarnog filma “GOLI OTOK”.
– 2009. godine sa suradnicima producira katalog i interaktivni DVD izložbenog ciklusa INTIME na kojem su sudjelovali Ivan Kožarić, Tomislav Gotovac a.k.a. Antonio G. Lauer, Boris Demur, Vlasta Delimar i Vlasta Žanić
– Član HDLU-a i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika
.
Filmovi:
2006. “Stupid Antonio Presents”, 71 min, dokumentarni film
• 17. Dani hrvatskog filma u Zagrebu, službena konkurencija
• 13. Split Film Festival / Međunarodni festival novog filma Split 13.– 20. rujna 2008.
• Alternative film/video festivalu 2008. Beograd, 10.-14.prosinca 2008.
2008. „GOLI OTOK“ u završnoj fazi postprodukcije
2010. „GRUPA BIAFRA“ 41 min, dokumentarni film u suradnji sa Galerijom Klovićevi dvori
.

No comments yet.