ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Danijela Hakenberg i Zrinka Lovrić – Flora i fauna

21.10.2013.

Pozivamo vas na otvorenje izložbe fotografija Danijele Hakenberg i Zrinke Lovrić pod nazivom ‘Flora i fauna’, koje će se održati u srijedu, 23. listopada, od 19 sati u caffe baru FAKiN, Pavletićeva 2 u Zagrebu. Nakon ljetne pauze, ovom izložbom ponovo se pokreću izložbene aktivnosti članova fotografske udruge Fotogard.

Danijela Hakenberg i Zrinka Lovrić - Flora i fauna
 

Flora i fauna zajednička je izložba Zrinke Lovrić i Danijele Hakenberg, dviju fotografkinja izraslih u foto udruzi Fotogard. Obje autorice, fotografijom su se počele intenzivnije baviti prije otprilike pet godina, Zrinka nakon umirovljenja, a Danijela nakon što se posvetila web dizajnu kao svom profesionalnom pozivu.

Zrinka, kao farmaceut, svijet biljaka poznaje iznimno dobro, no njegovu stvarnu ljepotu otkriva nakon što se počela baviti fotografijom. Kako sama kaže, ”snimajući biljke, posebno cvjetove, iz velike blizine, uočavam ljepotu koje ranije nisam bila čak niti svjesna; ljepotu predivne sitne strukture i biljaka i kukaca”. To ju privlači novom snimanju i, uvijek većem divljenju strukturama snimljenih motiva.

Zrinka Lovrić - Flora i fauna Zrinka Lovrić - Flora i fauna Zrinka Lovrić - Flora i fauna Zrinka Lovrić - Flora i fauna

 

Za razliku od Zrinke, Danijela je od ranog djetinjstva, posjećujući djeda i baku, rasla uz životinje i neizmjerno ih zavoljela. Vremenom im je pronikla u ‘dušu’ i toliko im se približila da, kako kaže ‘životinje su najčešće bolji prijatelji od mnogih ljudi, a posebno psi; raduju ti se bez ikakve osobne koristi, samo zato što si tu, s njima’.

Danijela Hakenberg - Flora i fauna Danijela Hakenberg - Flora i fauna Danijela Hakenberg - Flora i fauna Danijela Hakenberg - Flora i fauna

 

Autorice izlažu po prvi puta zajedno, a izložbu posvećuju svojim omiljenim temama, cvijeću i životinjama. Spajajući svijet biljaka i svijet životinja, koji je u prirodi nerazdvojiv, autorice nam, u prostore ove galerije, prenose jedinstven svijet ovozemaljske prirode. Svijet kojeg tako često i ne vidimo jureći za vrijednostima koje to zapravo nisu. Nažalost, često se prema tom svijetu tako bezobzirno odnosimo da ga istinski ugrožavamo, a bez njega nećemo moći, možda već mi, a naši potomci zasigurno. Stoga ova izložba nema cilj samo prezentirati jednu neizmjernu ljepotu, već i pozvati promatrače na ozbiljno preispitivanje vlastitih stavova i odnosa prema prirodi koja nas okružuje; bez obzira koliko je (ne)primjećujemo.

Vladimir Superina

No comments yet.