ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Danijel Kolega – Izlov tune

24.01.2012.

Svoje ime je plavoperajna tuna dobila još u davno antičko doba kada joj se divio Aristotel. Već je tada fascinirala svojom snagom i brzim plivanjem, te se znalo za njezine duge migracije. Ime bi joj prevedeno sa starogrčkog bilo ‘žurni lutalica’.

Još iz tih davnih antičkih vremena postoje zapisi o lovu na tune u Jadranskom moru i o kvaliteti u okusu njihovog mesa. Tipični primjerci u divljini narastu da dužine 2–2.5 m (oko 350 kg). Mogu dostići i do 30 godina starosti. Najveća ikad ulovljena plavoperajna tuna ulovljena je 1979. godine u kanadskim vodama i bila je duga 458 cm, a težila je 688 kg.

Ribari iz mjesta Kali na otoku Ugljanu poznati su ribari na svjetskim morima. Nekoliko naših povratnika iz Australije, sa iskustvom u uzgoju tune, osnovali su tvrtku za uzgoj tune – Kali Tuna. Tvrtka posluje uspješno već 16 godina i sav uzgoj plasira na inozemno tržište, uglavnom Japan.

Jedino se hrvatski uzgajivači bave pravim uzgojem tune, dok se u svim ostalim zemljama bave samo tovom već odraslih jedinki. Nakon što je ulovljena tuna se uzgaja u kavezima do tri godine. Izlov se obično događa negdje oko Božića i traje 15-20 dana. Riba se posebnim postupkom paralizira radi toga da se u tkivu ne stvara kiselina koja smanjuje kvalitetu mesa na koju Japanci izuzetno paze. Tako ulovljena riba odmah se prevozi na japanski brod-hladnjaču gdje se filetira i sortira po kvaliteti mesa, te smrzava na -60 stupnjeva kako bi se očuvala kvaliteta mesa. Inače jadranska tuna je izuzetno cijenjena u Japanu i dostiže veliku cjenu na tamošnjem tržištu.

Danijel Kolega
Živim i radim u Zadru, a fotografijom se intezivno bavim posljednjih 10 godina. Ljubav prema fotografiji usadio mi je otac koji se i sam bavio fotografijom. Uz oca sam ‘pokupio’ ljubav posebno prema crno-bijeloj fotografiji gledajući radove braće Brkan, Jose Špralje te drugih zadarskih majstora fotografije.
Član sam ZadArt umjetničke udruge sa kojom sam izlagao na nekoliko zajedničkih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Također sam član i 5.exe foto grupe, a u svojoj biografiji mogu istaknuti I tri samostalne izložbe. Svoju opčinjenost morem i životom na moru donosim i u ovim fotografijama o jednom danu sa kaljskim ribarima.

No comments yet.