ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Damir Rajle – Iz sutona u svjetlost

01.03.2011.

U Osijeku, u Galeriji Waldinger, u petak, 4. ožujka s početkom u 19 sati, otvara se samostalna izložba osječkog fotografa Damira Rajlea pod nazivom ‘Iz sutona u svjetlost’. Radovi se mogu razgledati do 13. ožujka.
.
Damir Rajle - Iz sutona u svjetlost
.
Pomno biranim kadrovima Damira Rajlea otvara nam se nesvakidašnji svijet nadgrobnih spomenika našega grada. Galerija likova naših prethodnika za koje mnogi suvremenici nisu nikada ni čuli. Mnogi među nama nikada nisu osvijestili ljepotu koja nas okružuje dok hodamo u žalobnim povorkama ili jurimo svojim pokojnima na generalke uoči obljetnica ili blagdana.
.
Mnogi Rajleovi prizori nijemi su svjedoci tragova osječke prošlosti. Prizori nadgrobnih spomenika koji su često i jedini sačuvani tragovi postojanja uglednih obitelji koje su svojim životima pridonijele boljitku našega grada. Rajle nam, fokusirajući se na detalje, otkriva nevinost naručitelja i njihovu vjeru u svijetlu budućnost u zagrobnom životu. Osobna pokajanja pred Svevišnjim ovjekovječena su sjetnim alegorijskim fi gurama. Jedne pogleda uprtog u zemlju, a druge, u žarkoj nadi za spas, s pogledom u nebo.
.
Za razliku od fotografija detalja kojima nas autor uvlači u zagonetku života i smrti te nas nuka na podsvjesnu potragu za njihovim smještajem, zračnim snimcima grabalja otkriva nam još jednu, iz svakodnevice nevidljivu, ljepotu. Sljubljenost živih sa svojim mrtvima. Sva su osječka groblja, naime, obgrljena ulicama i kućama. Okružena su ljudima. Životom. Ona žive sa svojim firtlovima.
.
I to je odlika našega grada. Nebeska perspektiva starih osječkih grabalja ukazuje na spontanost u kojoj se osnovne crte glavnih staza jedva naziru u nepravilnim grobnim nizovima. Jedan do drugoga, stisnutih redova. Bez proreda. Svi kao jedan. i dok kročimo, i spotičemo se, po rubovima grobova na putu do svojih, kojih više nema, šizimo na ono, spontano, što je dio nas i čime se ponosimo. Ponosimo se i ovim fotografi jama, kojima nam Damir Rajle s ljubavlju otkriva očaravajuću ljepotu osječkih grabalja. Detaljima prepunim kreposnog dostojanstva prošlosti i totalima – ogledalu naše sadašnjosti.

.
Grgur Marko Ivanković
.

No comments yet.