ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Damir Perinić – Ženstvenost

01.07.2015.

U Galeriji fotografije Fotokluba Split, u četvrtak 2. srpnja u 20h, otvara se izložba arhitekte i fotografa Damira Perinića, Hvaranina s pariškom adresom, pod nazivom Ženstvenost (Féminité).

Damir Perininić - Ženstvenost
 
Splitskoj publici Perinić će se predstaviti zanimljivim portretima žena sa svojih brojnih putovanja diljem svijeta.

Izložba će biti otvorena do 15. srpnja.

Damir Perinić po zanimanju je arhitekt, ali od petnaeste godine šeće po svijetu s fotoaparatom.
Već kao početnik, s prvim fotoaparatom “na harmoni¬ku” pokušava uhvatiti posebne trenutke.
Mijenjajući fotografske aparate ne odustaje od svojevrsnog istraživanja prostora, u početku u crno bijeloj tehni¬ci, zatim na kolor dijapozitivima ili papiru. Digitalnim fotoaparatima Sonyem i Canonom zamijenjuje analognu Minoltu, radi s malim aparatima iz potrebe da ostane nenametljiv i neprimjetan fotografirajući svoje glavne motive – ljude.
Snažan utisak na njega ostavlja Edward Steichenova i MoMA-ina izložba “The Family of man” koja u Zagrebu prikazana šezdesetih godina.
Kao arhitekt, Perinić dopunjuje pogled na krutu materiju zgrada s pogledom na meke linije ljudskih oblika. Tijekom godina u svojim radovima bilježi sve aspekte života i okoliša.
Kao što ga zanima, iz profesionalnih razloga, arhitektura s kojom se susreće, tako ga zanima i arhitektura ljudskih oblika, naročito građa ženstvenosti.
U njegovim se albumima nataložilo mnogo snage, nježnosti i realnosti žena svih dobi – od djevojaka do starica. Danas nam pokazuje jedan mali dio svoje zbirke prolazne ljepote koja nas očarava i bez koje bi nam stvarnost bila više nego dosadna i prazna.
Njegove šetnje ulicama dovode do slučajnih, ali značajnih susreta, a njegov pogled otkriva nam ukradene trenutke pokreta ili mirovanja, zavodljivosti ili ozbiljnosti. Njegove slike postaju zanimljiva svjedočanstva o neuhvatljivosti ljepote.
Uz suptilnu prisutnost pokojeg ironičnog pogleda, kao i žalca humora, Damir Perinić svoju reviju slika voli nazivati “Ljudskom komedijom”. Fotografije je počeo izlagati samostalnom izložbom 2013. godine u Galeriji “Skale do Sunca” u Staroj Novalji na Pagu, a zatim su slijedile izložbe u Zagrebu, Splitu i Hvaru.

No comments yet.