ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Damir Matijević – ZIDOVI, PODOVI, STUPOVI, SVODOVI…

29.05.2012.

Pozivamo vas na otvaranje izložbe Damira Matijevića pod nazivom ‘ZIDOVI, PODOVI, STUPOVI, SVODOVI…’ koje će se održati u ponedjeljak, 04. lipnja 2012. od 20 sati u Galeriji Matice hrvatske, Zagreb, Ulica Matice hrvatske 2. Izložba ostaje otvorena do 15. lipnja 2012.

Damir Matijević - ZIDOVI, PODOVI, STUPOVI, SVODOVI…

 

Suočen s nizom crno-bijelih fotografija mladoga autora Damira Matijevića ne mogu odoljeti faktoru prepoznavanja, činjenici da se u ambijentima što mu poslužiše kao objekti njegove snimateljske akcije osjećam kao kod svoje kuće, ili još bolje: kao u vlastitoj mladosti. Dakle, sa stanovitom pristranošću vidim da ga privlači tipična sredozemna atmosfera, da pokazuje posebno zanimanje za fakturu i strukturu staroga graditeljstva, da najradije hvata neobične odnose neživoga i živoga (odnosno: dominantno statičnoga, takoreći trajnoga i efemerno dinamičnoga, ljudskoga, takoreći marginalnoga i prolaznoga u logici “dugoga trajanja”).

Većinu motiva dale su mu uske i strme šibenske ulice, pa je to odredilo i karakter znatnoga dijela njegovih radova. Naime, zidovi i podovi uokviruju središnju parcelu (a pridružuju im se često i stupovi i svodovi), zbijajući prostor u svojevrsni tjesnac, koji pak učestalo sili na “bijeg” stepenicama, bilo prema svjetlosti u daljini, dubini ili visini kadra. Iz te napetosti, podržane još naglašenim kontrastima osunčanosti i sjenovitosti, proizlazi temeljna kompoziciona neravnodušnost elementa, razlog da naš pogled luta i goneta svjetlosne silnice.

Damir Matijević se odlučio za klasičnu tehniku i odmjeren odnos dokumentarizma i stilizacije. Moglo bi se primijetiti da je zagledao u iskustva prethodnika (pogotovo
braće Brkan), ali ga to nije spriječilo da nađe korelativ vlastitih doživljaja, da nam ponudi svoje viđenje sredine za koju je jamačno emotivno vezan i želi je predstaviti u njezinim specifičnim aspektima i dijakronim rasponima. Poželimo mu na startu da svoje iskustvo obogati raznolikim kušnjama.

Tonko Maroević

Katalog izložbe možete pogledati ovdje.

No comments yet.