ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Damir Matijević – Zagreb noću

30.11.2015.

Pozivamo vas na otvaranje izložbe fotografija zagrebačkog fotografa Damira Matijevića pod nazivom “Zagreb noću”. Autor će se predstaviti sa 50 fotografija zagrebačkih veduta. Sve fotografije snimljene su i izrađene u staroj analognoj tehnici. Izložba se otvara 03. prosinca 2015.g. u Foto galeriji Siscia obscura sa početkom u 20 sati.

Damir Matijević - Zagreb noću
 
Više od 30 godina fotografiram i GLEDAM fotografije. Nekada, u ono staro dobro analogno doba GLEDATI i UČITI mogao si iz časopisa koji su bili specijalizirani samo za fotografiju i u njima su objavljivali samo vrhunski majstori fotografije.

Današnje digitalno doba daje nam još veću mogućnost GLEDANJA i UČENJA, ali i mogućnost objave više onoga što fotografski ne vrijedi, nego što je kvalitetno. Nažalost, svako dobro nosi i neko zlo.

I kada u poplavi fotografija po društvenim mrežama i raznim stranicama koje objavljuju fotografije uočite da netko iskače sa svim elementima koje jedna fotografija mora imati, to je veliki uspjeh i znak da je autor izniman.

Upravo ovo meni se desilo kada sam prvi put vidio Damirove fotografije. Moja prva misao je bila “ Tako dobre, a tako jednostavne “. A ta jednostavnost u njegovom izričaju, kojoj bi trebao stremiti svaki fotograf, sastoji se od “ samo “ dvije stvari : SVJETLA i KOMPOZICIJE.

SVJETLO koje Damir tako dobro iskorištava i koristi da estetski finišira svoj rad i da mu da onaj nostalgični štih zagrebačkih ulica.

KOMPOZICIJA, e to jedna Damirova kvaliteta za koju je premalo prostora u ovom katalogu. Gledajući sav njegov opus, ne samo ove fotografije Zagreba, ponekad imam osjećaj da on pomiče sve te crkve, spomenike, jezera….pa ih onda ponovo postavlja, premeće, slaže da bi ih konačno postavio u KOMPOZICIJU baš onako kako njemu
odgovara, a i nama.

Da, vjerojatno ste shvatili da sam ja Damirov fan i da mi je neizmjerno drago što mogu reći i prijatelji, ne oni na facebooku, nego fotografski, analogni….prijateljstvo koje neće izbrisati pritisak na tipku delete.

Miroslav Arbutina – Arbe
 
Damir Matijević - Zagreb noću
 

No comments yet.