ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Damir Hoyka – Virtuoni

10.02.2011.

Danas, 10 . veljače, u 19 sati, u likovnom salonu ‘Vladimir Brcić’, u Slavonskom Brodu, otvara se izložba digitalno manipuliranih fotografija Damira Hoyke pod nazivom ‘Virtuoni’.

.
Damir Hoyka - Virtuoni
.
vrijeme: 10.2.2011. 19,00
mjesto: Slavonski Brod; Likovni salon “Vladimir Becić”
organizator: Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda
url: http://www.gugsb.hr
.
Svoj kreativni rad temeljim na principu koji mi se nedugo nakon početka bavljenja fotografijom i intenzivnijih spekulacija o umjetnosti pokazao najsmisleniji; ishodište stvaralačkog procesa mi je ideja, a potom razmišljam koji ću motiv kako uobličiti da bih je najbolje vizualizirao. Ubrzo nakon kristalizacije te misli, postao sam svjestan ovisnosti ideja o poznavanju što većeg broja motiva i načina oformljivanja. Naime, otkrivanje novih motiva i izražajnih sredstava fotografije stvara uvjete za nastanak ideja koje bez njih nikad ne bi mogle iskrsnuti.
.
Budući da su mi fotomotivi (materijalni svijet) danas više manje poznati, veliku pažnju posvećujem širenju svog ‘fotovokabulara’ putem otkrivanja novih načina uobličavanja fotografirane materije. Početak digitalizacije fotografije i njenog sve intenzivnijeg stapanja s digitalnom tehnologijom za mene je označio otvaranje rudnika upravo toga za čime tragam.
.
Iako dio kolega u ime zaštite čistoće medija poziva na suzdržavanje od primjene digitalnih zahvata na fotografijama, osobno smatram da cilj kreativnog stvaralaštva nije zaštita medija, nego kvalitetan vizualni sadržaj – ma kako ga se u konačnici klasificiralo. Mogućnosti digitalne manipulacije fotografijom sam prihvatio kao da je izumljen nov objektiv, filter ili nešto slično i predamnom se otvorio čitav novi svijet izražajnih mogućnosti. Kao što sam očekivao, počele su mi navirati ideje koje do tada nisu imale iz čega rasti i u vrijeme kad sam pisao roman Xavia (u kojem je opisana 3D varijanta fotografije Virtuoni 01) sinula mi je ideja o ‘virtualnom kiparstvu’ – virtualnom modeliranju fotografiranog na način sličan oblikovanju plastelina.
.
U isto sam vrijeme bio zamišljen nad istraživanjima na polju umjetne inteligencije i programima simulacije umjetnog života u kojima se ‘Boidi’ (nazvani tako od svog stvaratelja Craiga Raynoldsa) i slični digitalno generirani entiteti reprodukcijom, mutacijom i adaptacijom ponašaju kao živa bića. Oboružan novim izražajnim sredstvom, lako sam spojio potrebu za vizualizacijom ideje o ‘živosti’ virtualnog svijeta s virtualnim kiparstvom i Virtuoni su bili rođeni. Danas gotovo ne uključim kompjuter a da mi glavom ne proleti pomisao da tim činom stupam u kontakt s nečim živim, nečim što živi ‘s one strane monitora’. Nisam siguran jesu li Virtuoni posljedica ili uzrok te pomisli, ali znam da Virtuoni danas zaista žive u mom kompjuteru i da ih doživljavam kao simpatične, razigrane, likovno privlačne i duhovite u svojim nastojanjima da sliče bićima iz našeg svijeta.
.
Damir Hoyka
.

No comments yet.