ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Damir Hoyka – Dnevnik

08.06.2011.

U petak, 10. lipnja, u 19, 30 sati, u Galeriji grada Krapine, otvara se izložba fotografija Damira Hoyke pod nazivom ‘Dnevnik’. Izložba ostaje otvorena do 30. lipnja.
.
Damir Hoyka - Dnevnik
.
Hoyka je seriju od pedeset fotografija realizirao kao vizualni dnevnik, u prvom licu bilježeći razmišljanja o doživljenom tijekom perioda u kojem je serija nastajala. Za razliku od klasičnih dnevnika, ovaj nije rađen s namjerom da ostane intimna samoispovjest. ‘Dnevnik’ je nastao iz autorove želje da skrene pažnju publike na niz ideja koje su ga tijekom rada na seriji intrigirale, a koje su mu se učinile važne za podijeliti.
.
‘Na stvaranje fotoserije ‘Dnevnik’ potaknulo me svakodnevno suočavanje s činjenicom da se suvremeni urbani čovjek pretvara u automat specijaliziran za ispunjavanje usko određene zadaće. Pojedinci koji u sve zahtjevnijem i duljem radnom danu nalaze snage i vremena za razmišljanja izvan svoje profesionalne niše postali su rijetkost. Ako se taj trend nastavi mogle bi iščeznuti neke od najvažnijih ljudskih karakteristika kao što su, primjerice, težnja k sagledanju što šire slike postojanja ili promišljanje o smislu i posljedicama svog djelovanja.
.
Vođenje dnevnika, ta svima poznata i dostupna aktivnost koja pojedinca navodi da se svakodnevno posveti promišljanju onog što mu je prošlo umom, mi se čini kao jedan od zgodnih načina za spriječiti takav razvoj događaja.
.
Iz tog razloga sam ovu seriju, predviđenu da bude poziv na dnevno ulaganje vremena u promišljanje percipiranog, odlučio ustrojiti upravo u toj formi. Uz jednu bitnu razliku – intimnost i ‘ja’ forma ovdje nisu namijenjeni isključivo autoru, već i publici.
.
‘Dnevnik’ je tako skup vizualizacija onih mojih razmišljanja koja su mi se tijekom rada na seriji učinila kao moguć mentalni poticaj drugima. Kako bi se promatrač što lakše ‘uključio’ u radove, nastojao sam postići idelan omjer privlačnosti groteske, pročišćavajuće moći empatije i intelektualne primamljivosti.’
.
U prigodnom glazbenom programu nastupit će Djevojački zbor Srednje škole Krapina.
.

No comments yet.