ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Damir Fabijanić – U sredinu stvari

10.12.2012.

U utorak, 11.prosinca, s početkom u 20 sati, u Gliptoteci HAZU, otvara se izložba Damira Fabijanića pod nazivom ‘U sredinu stvari’. Izložba ostaje otvorena do 6. siječnja.

Damir Fabijanić - U sredinu stvari
 
U sredini koja je drastično suočena s odumiranjem bilo kakve (samo)kritičnosti, suvislih kriterija vrednovanja i promoviranja autentičnih vrijednosti, odnosno posljedicama te erozije koja sustavno nagriza sve više područja kulturne produkcije, Damiru Fabijaniću, čini se, nije preostalo drugo doli ući ‘u središte stvari.’

U nedostatku drugih mogućnosti komuniciranja, autor bira govor u prvom licu. Britak i beskompromisno kritički opredijeljen prema pojavama u vlastitoj svakodnevnici, kako u javnomedijskom tako i u okviru institucija kulture o kojima se najčešće konsenzusom šuti, Fabijanić je podjednako uvjerljiv kao autor fotografskih zapisa, u dokumentiranju vlastitog viđenja stvarnosti, otvaranju rasprave o komercijalizaciji umjetnosti, propitivanju podjele na umjetničku fotografiju i druge žanrovske kategorije, kada ironizira pseudocivilizacijske tekovine novokomponirane hrvatske kulture.

Izložba objedinjava 12 zasebnih cjelina, a svaka tema sastoji se od fotografija i tekstova koji umjesto uobičajenih objašnjenja kakva prate izloške koriste tekstualni oblik izjava, komentara ili opisa da bi se dodatno istaknulo kontekst u kojem su radovi nastali. Postav je koncipiran kao instalacija koja uspostavlja komunikacijske kodove tragom iskustava konceptualnih praksi, odnosno polazišta o dematerijalizaciji umjetničkog predmeta kao estetskog objekta. Ujedno, pomoću tih tekstova pratimo kroniku jednog fotografskog zalaganja, pokazujući nekoliko konstanti ovog autorskog opusa, kako na razini tema i sadržaja tako i autorskog pristupa.

Umjesto objektivnog, neutralnog promatrača Fabijanić se opredijelio za manje lagodnu poziciju angažiranog sudionika, što dodatno ističe autoreferencijalnu dimenziju njegovih radova i njihovu prepoznatljivu interpelativnu snagu. iz teksta Jasne Galjer

No comments yet.