ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Damir Borčić – Moj crno – bijeli Split

01.05.2013.

U Galeriji Fotokluba Split, Marmontova 5, u četvrtak 2. svibnja u 20.00h u sklopu službenog programa Sudamje 2013. otvara se izložba fotografija Damira Borčića pod nazivom Moj crno – bijeli Split.

Damir Borčić  - Moj crno–bijeli Split
 
Damir Borčić jedan je od najnagrađivanijih splitskih fotografa, i članova Fotokluba Split, posljednjih godina. Dobio je lani kao prvi Splićanin poslije dugo vremena visoko vrijednu fotografsku titulu Diplomu AFIAP (Artiste FIAP) Međunarodne federacije za umjetničku fotografiju – FIAP. Na svojoj prvoj samostalnoj izložbi u Galeriji fotokluba Split povodom blagdana Sv. Duje predstavit će 46 crno – bijelih fotografija splitskih uličnih motiva.

Izložba će biti otvorena do 16. svibnja 2013.

Damir Borčić  - Moj crno–bijeli Split - Balun Damir Borčić  - Moj crno–bijeli Split - Marmontova Damir Borčić  - Moj crno–bijeli Split - Na Jadrana Damir Borčić  - Moj crno–bijeli Split - Procesjun

 
Posljednjih godina jedan od najnagrađivanijih članova Fotokluba Split, koji je svojim marljivim radom dogurao i do časnog zvanja AFIAP artista, predstavlja nam se ciklusom crno-bijelih uličnih fotografija snimljenih u Splitu. Damir Borčić je jedan od onih koji je koketirao s fotografijom od najranijih osnovnoškolskih dana, a ta se simpatija razvila u veliku strast pojavom digitalnih fotoaparata te druženjem i razmjenom iskustava na internetskim foto-stranicama.

Česti motiv fotografa ovoga grada je sam grad i život na njegovim ulicama. I baš kad pomislim da je svaki kutak već bezbroj puta snimljen i da su svi ulični motivi već pomalo „potrošeni“ mnogobrojnim domaćim i turističkim škljocajima, te kako je teško biti jedinstven u prikazu Splita i da čovjek mora otići u London da bi snimio dobre ulične fotografije…. pojavi se Damir Borčić da me opovrgne, a u meni odzvanja: „Ča je pusta Londra kontra Splita grada.“

Damirov se Split vješto izmakao opasnosti od snimanja dopadljivih vizura grada. Svaka je lokacija lako prepoznatljiva, ali on se često nalazi u pravo vrijeme na pravom mjestu, pa njegovo pronicljivo oko nalazi detalje i situacije koje dobrim kadriranjem pretvara u jedinstvene poglede i dokumente života na ulici današnjeg Splita. Iako se može činiti da nam samo priča o gradu u kojem živi, iza svake se pričice nazire se i njegova osobnost, samozatajan, nenametljiv, tih, svestran, svuda prisutan autor.

U fotografskim krugovima česte su rasprave o tome što je „prava“ ulična fotografija. Matt Stuart kaže da je to zadivljenost ljudima i načinom na koji žive, a ovdje izložene fotografije govore u prilog toj tvrdnji. Neobične situacije i kontrasti u motivima na slici, pojačani su i snažnim crno-bijelim prikazom.

Jelena Popić

Damir Borčić  - Moj crno–bijeli Split - Ranojutarnja Damir Borčić  - Moj crno–bijeli Split - RivaI 2007 Damir Borčić  - Moj crno–bijeli Split - U tihu zimsku noć Damir Borčić  - Moj crno–bijeli Split - Zaljubljeni ispod ure

 

Damir Borčić je rođen 08.09.1959. u Pučišćima na Braču. Po zanimanju je diplomirani ekonomist, zaposlen u „Brodomerkur“ d.d. Split. Osnovnu , srednju školu i fakultet završio je u Splitu.
U osnovnoj školi „Luka Botić“ („Dobri“) bio je član foto grupe. Pojavom digitalne fotografije, odnosno nabavkom boljeg fotoaparata žešče je „zagrizao“ u fotografiju.
Od 2007. godine član je Fotokluba „Split“ i od tada su njegove fotografije primljene na više od tridesetak salona u zemlji i inozemstvu, a dobio je i nekoliko nagrada. Od 2012. godine nosioc je zvanja AFIAP – artist međunarodne federacije za umjetničku fotografiju. Te je godine bio i jedan od predstavnika Hrvatske na FIAP-ovom bijenalu crno-bijele fotografije.
 

No comments yet.