ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Damil Kalogjera – Pokus

24.09.2010.

Izložba fotografija ‘Pokus – Samoborske glazbene jeseni 2009.’, autora Damila Kalogjere, otvara se u petak, 24. rujna, u 18,30 sati, u Galeriji Prica, Samobor. Radovi se mogu razgledati do 10. listopada.
.
Damil Kalogjera - Pokus
.
vrijeme: 24.9.2010. – 10.10.2010.18,30
mjesto: Samobor; Mala dvorana Galerije Prica, Pučko otvoreno učilište Samobor, Trg Matice hrvatske 6
organizator: Pučko otvoreno učilište Samobor
url: http://www.pousamobor.hr
.
‘Pokus? Kako ono? Život je pokus za san (ili obratno?), početak je pokus za kraj (ili obrnuto?), plavo za nebo, zeleno za bilje i drveće, krivudavo za ravno, galama za tišinu i mir… Na glazbenim pak pokusima riječ je često, prečesto skica, pokus za zvuk, a trebalo bi možda biti obratno, premda bi najzdravija situacija bila da zvukovlje izravno proiziđe iz tonova. Tu mnogo ne pomažu ni pokreti, geste, iako se i oni često, prečesto, svjesno ili nesvjesno, priljubljuju uza zvuk. Oni, kao usputni efekt ili dekor, doduše mogu pomoći slici, no čistom, imanentnom zvuku samo su smetnja, nepotrebno odvlačenje pozornosti i totalne usredotočenosti na glazbenu srž.
.
Pokus je simpatično neznanje, nezrelost, neiskustvo, znatiželja, traženje, sramežljivost, umjetnički pubertet, nesigurnost, a izvedba nesimpatično znanje i nezainteresiranost za promjene; za razliku od pokusa, izvedba znači zrelost, iskustvo, samosvijest i sigurnost. Pokus je nešto mladenački drsko i hirovito nepristojno, otvoreno, a izvedba nešto starački pristojno, dovršeno i zatvoreno. Pokus donosi sa sobom veličanstvenu dosjetku, mogućnost ponavljanja, ispitivanja, kopanja u mraku i vječnog učenja, a izvedba grozotu jednokratnosti, nemogućnosti istraživanja, svojevrsnog zaustavljanja vremena i izmišljanja, gotovo konačne i ubitačne nepromjenjivosti umjetničkog čina.
.
Pokus je djetinjasta zaljubljenost i neizvjesnost, a izvedba bračna rutina, nesimpatična staloženost već otkrivenog. Pokus je potpuna sloboda kretanja, demokratičnost domišljaja, a izvedba ograničeno, semaforsko crvenilo, tiranska naredba za ubitačnu lukavost i oprez. Pokus je riskantno, kreativno rađanje nečega još nepoznatog, životvorno slavljenje hrabrosti i divljine, smioni ulazak u predstojeće životne okršaje, a sama izvedba ziheraško, predvidljivo i slabačko otaljavanje, odumiranje, nerijetko tek vrtnja ukrug nečega na pokusima već davno osvojenog, blijedo nabrajanje nečega svakako nadmoćnijeg i jačeg. Za razliku od pokusa, izvedba je, u jednu riječ, naziranje sivila kraja, odškrinuta vrata u umjetničku smrt. Zbog toga se svim svojim silama priklanjam čudu pokusa, jer im izvedba podmuklo sprema i uglavnom neumitno donosi kraj.’
.
Dubravko Detoni
.

No comments yet.