ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Damil Kalogjera – Gdje zaustaviti pogled?

17.05.2013.

U subotu, 18. svibnja, u 12 sat, otvara se izložba ‘Gdje zaustaviti pogled?’ u Kuli Lotrščak i fotografskaa izložba umjetnika Damila Kalogjere, koji će predstaviti svoje viđenje grada Zagreba.

Damil Kalogjera - Gdje zaustaviti pogled?
 
Kada se netom prije ili malo poslije pucnja topa točno u podne popnete na tornjić Kule Lotrščak pružit će Vam se pogled na čitav Zagreb. Gdje zaustaviti pogled? Što skriva 360 stupnjeva koliko se može obuhvatiti pogledom s najviše točke Gornjega grada? Na jugu uspinjača, Tomićeva i duguljasta Ilica, u daljini zgrada Hrvatskog narodnog kazališta koja bojom i dispozicijom podsjeća na finu bečku tortu, još dalje moderna vizura valjkastog nebodera Ciboninog tornja ili Zagrepčanke.

Pogled u lijevo, istočnije otkriva vrevu Trga bana Josipa Jelačića, kao i atraktivne zgrade NAME, dok se prema sjeveru prostire poviješću bremenit Trg sv. Marka do kojeg vodi Ćirilometodska ulica što se okomito nastavlja na Vranicanijevu. Zgrada Gradske vijećnice, crkva sv. Marka, barokna ljepotica crkva sv. Katarine, ali i Palača Dverce zasigurno su mjesta na kojima ćemo zaustaviti pogled.

Kroz tri etaže Kule pokušat ćemo započeti priču o Donjem i Gornjem gradu koji vjekovima traže nove načine komunikacije čineći dva pola zagrebačke svakodnevice: onaj užurbani, poslovni i gospodarski dolje, te onaj usporeniji, kontemplativniji gore na brežuljku Griču – mjestu muzeja, galerija, crkava i riznica, španciranja i fuliranja.

Na posljednjem će katu, u prostoru gdje se iza staklene pregrade nalazi čuveni top, započeti ciklus izložbi o Zagrebu kroz objektiv suvremenih fotografa koji u njemu žive. Svaki će autor kroz jezgrovitu fotografsku priču dati svoje viđenje grada. Ideja je da jedna fotografija ostane u fundusu Galerije Klovićevi dvori s namjerom da započnemo formirati zbirku fotografija sa jednom jedinom temom: gradom Zagrebom kojeg volimo i u kojemu živimo. Prvi fotograf koji će izlagati je fotograf Galerije Klovićevi dvori, poznati zagrebački umjetnik Damil Kalogjera. Kustosica izložbe je Petra Senjanović.

No comments yet.