ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Da li je ovo najbolja fotografije Zemlje ikada?

12.05.2012.

Čim je objavljena, ruska fotografija našeg planeta postala je apsolutni hit. Satelit Electro – L snimio je nevjerojatnu fotografiju masivne rezolucije kamerom od 121 milijuna piksela, prenosi Jutarnji.hr . Usporedbe radi, NASA-ine slike se snimaju tako da se više njih preklapa kako bi se dobio finalni proizvod.

Meteorološki satelit koji ju je snimio s visine od 36 000 kilometara iznad površine planeta postavljen je u geostacionarnu orbitu, što znači da je usklađen s Zemljinom rotacijom i fiksiran je u jednoj točki iznad našeg planeta. Snima fotografije ovog tipa svakih pola sata, a svaki piksel prestavlja jedan kilometar. U videu pogledajte snimke od kojih doista zastaje dah.

Na fotografiji je vegetacija prikazana crvenom bojom umjesto zelene, jer se uz vidljivi, snima i dio spektra čije su valne duljine blizu infracrvenog dijela, piše Daily Mail. Zahvaljujući geostacionarnoj orbiti ruskog satelita, napravljen je video od fotografija koje je snimio, a pokazuje ubrzani tok vremena rotacije Zemlje.

Jutarnji.hr

No comments yet.