ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Cole Thompson – Duhovi Auschwitz-Birkenaua

17.05.2013.

U Galeriji Fotokluba Split, Marmontova 5, u petak 17. svibnja u 20.00h otvara se izložba fotografija Duhovi Auschwitz-Birkenaua (The Ghosts of Auschwitz-Birkenau) slavnog američkog fotografa Cole Thompsona, koji fotografira isključivo u crno-bijeloj tehnici.

Cole Thompson - Duhovi Auschwitz-Birkenaua
 

Otvorenju će nazočiti sam autor koji posjećuje grad Split s obitelji. Nesvakidašnje fotografije iz logora Auschwitz i Birkenau nastale su 2008. godine tijekom autorovog jednodnevnog posjeta tim po zlu svjetski najpoznatijim koncetracionim logorima. Prije Splita izložba je bila postavljena u Simon Wiesenthal centru u Los Angelesu.

Na otvorenju izložbe nazočnima će se video porukom obratiti Branko Lustig, hrvatski dvostruki oskarovac i preživjeli logoraš iz Auschwitza.

Izložba će biti otvorena do 6. lipnja 2013.

Izjava umjetnika

Duhovi Auschwitz-Birkenaua

Što se još može reći o Auschwitz-Birkenau, a da nije već rečeno. Što se na tim svetim mjestima još može fotografirati, a da nije već fotografirano!

Dok sam razmišljao što se tamo dogodilo, pitao sam se kako ijedno ljudsko biće može učiniti tako neljudske stvari, i sjetio sam se knjige „Tajanstveni stranac“ Marka Twaina. U njoj dječak Seppi razgovara sa Sotonom o čovjeku koji je brutalno pretukao svoga psa. Seppi zaključuje kako je ono što je taj čovjek učinio nečovječno, a Sotona mu odgovara:

„Ne, nije to bio Seppi: bilo je to ljudsko biće – sasvim sigurno ljudsko biće.“

Sotona ukazuje da se ni jedno drugo stvorenje na Zemlji ne ponaša prema drugim živim bićima na taj način…osim ljudi.

Nisam namjeravao fotografirati tijekom mog obilaska logora, ali nakon nekoliko minuta provedenih tamo, osjetio sam poriv za fotografiranjem. Sa svakim sljedećim korakom razmišljao sam o ljudima koji su tuda nekada hodali, baš poput mene danas. Pitao sam se jesu li njihove duše i danas tu.

I tako sam fotografirao duhove.

Cole Thompson rođen je u svijetu crno-bijelih slika.

Televizijski programi i filmovi bili su crno-bijeli, večernje vijesti bile su crno-bijele i Sjedinjene Američke Države bile su još uvijek podijeljene na crne i bijele. Njegovi heroji djetinjstva bili su crno-bijeli i te slike obuhvaćale su i ostatak svijeta, kako je jedino znao.

U četrnaestoj godini njegov život se promjenio. Dok je živio u Rochesteru, New York, pročitao je životopis George Eastman-a što ga je potaklo na kupnju Sears foto-kompleta za razvijanje. Još se sjeća magije nastanka prvih crno-bijelih fotografija u razvijaču. Odmah je bio oslobođen, jer sada je mogao i stvarati, a ne samo gledati.

Cole još uvijek stvara samo u crno-bijeloj tehnici; “Za mene boja snima slike doslovno, ali crno-bijelo hvata osjećaje koji leže ispod površine.”

Cole Thompson trenutno živi na malom ranču u Sjevernom Koloradu gdje podiže djecu i ljame.

www.colethompson.com
http://www.photographyblackwhite.com/
 

No comments yet.