ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Čedomil Gros – Plinske la(n)terne

12.03.2013.

Pozivamo vas na otvorenje izložbe fotografija Čedomila Grosa pod nazivom ‘Plinske la(n)terne’ koje će se održati u petak, 15. ožujka, u 19 sati u caffe baru LP, F. Račkog 11, u Zagrebu. Izložba u organizaciji udruge Fijaker može se pogledati do 04. travnja 2013. godine.

Čedomil Gros - Plinske la(n)terne
 

Čedomil Gros ovom se izložbom otkriva ne samo kao dobar fotograf, već što više i kao aktivni stanovnik, čineći kao jedinka grada jednu od njegovih osnovnih komponenti. Čovjek može biti i pasivni promatrač, ali naš autor svojim aktivnim učešćem, krećući se njegovim prostorima na isti ih način doživljava. Shvaćajući grad i njegove prostore kao određeni kompleksan, multidimenzionalan sklop zgrada i prostora, prepoznaje i prenosi svoj vlastiti interes.
Njegova kamera ponaša se u cijelosti poput pješaka, onog koji se polako kreće, počesto i zastaje, a u fokusu se javljaju one pojedinosti i elementi izoštreni njegovim znanjem, senzibilitetom i interesom. Sve što bilježi doživljava osobno i neposredno.

Sve to dobiva, a zahvaljujući prostoru ove gostionice, poseban draž. Svaki prostor, pa tako i ovaj, odiše svojom osobnošću, nečim što ga čini drugačijim od ostalih. No on posjeduje nešto više. U njegovu dušu utkali su mnogi kreativci i umjetnici onu nužnu, neishitrenu poetsku komponentu, koja u relaciji s osnovnim sadržajem svima nama omogućuje jedan posve drugačiji oblik komunikacije – kako sa samim prostorom, tako i s međusobnim kontaktima, čineći naš dolazak ovdje potpuno uravnoteženim između šanka i njegove ponude sa pogledom na zidove kojih nam sadržaj prenosi mnoštvo poruka, čineći od nas znatiželjnike i istraživače unutar svega od autora nam ponuđenog.

Da je to sve doista tako pobrinuo se naš fotograf Čedomil Gros. Meni se susret sa njegovim fotografijama čini doista posebnim. Doživljaj je to u kojem nalazim mnoge poruke, a ponajviše estetsku vrijednost, koja se u tom trenutku pretvara u neponovljivi užitak i želju za njegovim trajanjem i onda kada napustim prostor u kojem sam ga dosegnuo. Grosove fotografije osjećam prije svega kao jednu lijepu i nadahnutu priču, sadržajno vezanu uz druge nam povijesne prostore grada. Prostori su to prepuni detalja – gornjogradske lanterne, a njegove fotografije kao da nam ponovo govore kako se ljepota jednog grada u mnogome potvrđuje njegovim detaljima – oni ga oplemenjuju, čine ga humanijim, pa tako i ugodnijim za život njegovih stanovnika.

Zdenko Kuzmić
(izvadak iz teksta povodom izložbe u gostioni Pod starim krovovima, 2002.)

Čedomil Gros - Plinske la(n)terne Čedomil Gros - Plinske la(n)terne Čedomil Gros - Plinske la(n)terne Čedomil Gros - Plinske la(n)terne

 
Čedomil Gros rođen je 1946. godine u Zagrebu. Sudionik je Domovinskog rata od 1991. i umirovljen u činu časničkog namjesnika. Za fotografiju se počeo zanimati još u ranoj mladosti, a intenzivnije u vrijeme aktivnog djelovanja u planinarskim organizacijama (od 1966. u HPD Zagreb-matica). U to vrijeme fotografija mu je bila hobi, a posebno kao optički dnevnik za bilježenje raznih sportskih, planinarskih, orijentacijskih događanja, kao i za bilježenje značajnih trenutaka u životu i radu, u obitelji, školi, s prijateljima. Izražajnom – autorskom fotografijom se bavi od 2000. godine učlanjenjem u fotoklub Zagi foto. U Fotoklub Zagreb učlanjuje se 2002. godine, čime počinje njegovo aktivnije i ozbiljnije bavljenje izložbenom i izlagačkom fotografijom. Sudjelovao je na 39 skupnih i 183 natječajnih izložbi u Hrvatskoj i svijetu. Do sada mu je na žirirane izložbe primljeno 378 fotografija, od kojih je 32 nagrađeno. Priredio je 31 samostalnu izložbu u raznim izložbenim prostorima i galerijama u Hrvatskoj i Austriji. Zapažena je i njegova društvena aktivnost u organizaciji i priređivanju raznih izložbi u matičnom klubu i drugim izložbenim prostorima.

Nositelj je umjetničkih zvanja AFIAP i MF FKZ.
Živi u Zagrebu – cedomil.gros@zg.htnet.hr

No comments yet.