ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Čedomil Gros – Maksimirske jeseni

01.03.2013.

Pozivamo vas na otvorenje izložbe fotografija Čedomila Grosa pod nazivom ‘Maksimirske jeseni’ u utorak, 5. ožujka 2013., u Domu za stare i nemoćne osobe Maksimir, Krste Hegedušića 20, Ravnice, u 16,30 sati.

Čedomil Gros - Maksimirske jeseni
 
Kad jesen života dođe

Organizatori izložbe su: Dom za starije i nemoćne osobe Maksimir, Centar za kulturu i informacije Maksimir i Društvo za sportsku rekreaciju Maksimir. Fotografije je moguće razgledati do 2. travnja.

Izložba je dio bogatog kulturnog programa i drugih sadržaja Doma Maksimir, koji su namijenjeni korisnicima, ali i svim zainteresiranim građanima grada Zagreba, pa tako predstavljaju i zanimljivu kulturnu i umjetničku ponudu, budući da organiziranim manifestacijama mogu prisustvovati i u njima sudjelovati građani i gosti Zagreba.

Čedomila Grosa, znamo kao fotografa širokog stvaralačkog opusa, različitih kreativnih ali i izvedbenih (izložbenih i izlagačkih) poetika, no ono što ih na neki način povezuje su dvije lako prepoznatljive značajke, a to su autorova stvaralačka okrenutost životu i vremenu i tehnička perfekcija njegovih fotografskih uradaka. Ovu svoju 30. po redu samostalnu izložbu Gros je tematski vezao za ljude starije životne dobi i njihovo doživljavanje svojih godina. Poigravajući se kanonima dokumentarne i reportažne fotografije, Čedomil Gros još je 2004., 2005. i 2007. godine snimao “Maksimirske jeseni“, tradicionalnu priredbu zagrebačkih umirovljenika. Riječ je o sportsko-rekreacijskoj, kulturno-umjetničkoj, zdravstveno-preventivnoj manifestaciji za osobe starije životne dobi koja se tradicionalno održava svake godine u Parku Maksimir u organizaciji Centra za kulturu i informacije Maksimir u suradnji s Domom za starije i nemoćne osobe Maksimir, Društvom za sportsku rekreaciju Maksimir i Javnom ustanovom Maksimir. Osim korisnika Doma u Maksimiru u programima „Maksimirskih jeseni“ nastupaju i mnogi korisnici Domova za stare i nemoćne osobe iz drugih hrvatskih gradova, kao i Udruge umirovljenika, koje svojim programima i djelatnošću propagiraju, kulturno-zabavni život, sport i rekreaciju ljudi starije životne dobi.

Čedomil Gros - Maksimirske jeseni Čedomil Gros - Maksimirske jeseni Čedomil Gros - Maksimirske jeseni Čedomil Gros - Maksimirske jeseni

 

‘Iako su fotografije nastale prije više godina, njihovim stavljanjem na izložbu želio sam pokazati hvalevrijedne aktivnosti i programe institucija i udruga koje skrbe za aktivan i zdrav život starijih građana. Pošto sam nekoliko godina sudjelovao u programima Doma, odlučio sam se snimati kulturno-zabavne, sportske i edukativne aktivnosti njihovih korisnika. Iako su starosti različite, od onih lijepih do tužnih ovom izložbom sam želio skrenuti pozornost upravo na one ljude koji i pod teretom godina uspijevaju zadržati životnu radost i nastoje ispuniti svaki dan raznim aktivnostima, spremno prihvaćajući što im društvo i razne institucije i udruge nude i koje ih ujedno potiču na aktivan i zdrav život. Na priredbama i takmičenjima unutar programa „Maksimirskih jeseni“ korisnici Domova za starije osobe pokazali su mnoge aktivnosti kojima se tijekom godine bave. Ovu izložbu smatram poticajnom za aktivan i zdrav život u poodmakloj životnoj dobi. Važnija je raznovrsnost nego intenzitet. Da bi što vjernije pokazao život i aktivnost u Domu sudjelovao sam u njihovim aktivnostima i na neki način dobro sam se uklopio u njihov život i njihovu stvarnost’, kaže Čedomil Gros u objašnjavanju svrhe i načina nastanka ovih fotografija i izložbe.

Na izložbi autor je izložio 32 fotografije iz širokog opusa snimljenih aktivnosti i sadržaja programa „Maksimirskih jeseni”, među kojima sportska natjecanja i programi mažoretkinja zauzimaju središnje mjesto. Iako su fotografije nastale prije više godina, one nisu ništa izgubile na živosti i aktualnosti , one govore o starosti kao jednom životnom razdoblju koji ne treba biti lišeno životnih radosti.

Činjenica da dokumentarna i reporterska fotografija, odnosno fotografija iz života kod nas i u svijetu posljednjih godina ponovno doživljava afirmaciju, pa je otuda u tom kontekstu i ova manifestacija Doma za umirovljenike Maksimir hvalevrijedna i korisna. Ona je korisna i za Dom, kao dokument i kao lijepa uspomena na protekle dane, na život i razne aktivnosti njegovih korisnika, ali i značajan dokument autorovog stvaralačkog čina.

Vinko Šebrek, AFIAP
Počasni predsjednik Fotokluba Zagreb

No comments yet.