ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Branka Riđički – Urbani Tragovi

15.06.2011.

U galeriji Kapetanova kula u Zadru, u četvrtak, 16. lipnja, u 20 sati, otvara se izložba Branke Riđički pod nazivom ‘Urbani Tragovi’. Izložba je otvorena do 30. lipnja.
.
Branka Riđički - Urbani Tragovi
.
Skupina radova ‘Urbani tragovi’ istražuje taloženje povijesti u urbanom prostoru. U začetku ciklusa jesu fotografije, koje je autorica snimila za mnogobrojnih putovanja. Otuda inspiracija za neuobičajene kutove promatranja i prikaza. U njezinu su fokusu građevinske konstrukcije, ziđe, zdanja, a najčešće pojedini detalji vješto izrađeni u kamenu. S vremenske distance snimljene fotografije postaju kompozicije za sebe iz kojih Branka Riđički upija raspored linija, osobito krugova i polukrugova s volumena džamija, kao i njihovu monokromiju. Budući da je proteklih nekoliko godina živjela u Egiptu, autorica je dobro upoznala i vezala se za karakteristike ovdašnjeg prostora.
.
Autoričini radovi ujedno čine razapet luk između sakralne umjetnosti i kamene arhitekture Sredozemlja te modernog slikarstva. I nije toliko riječ o opisnom, figurativnom slikanju, koliko o traženju duhovnosti u apstrakciji, na drugoj doživljajnoj razini. Čini se da autorica donosi raskadriranu sliku povijesnog civiliziranog pejzaža, ali bez provale temperamenta i s mnogo manje boje negoli je uobičajeno. Jer cilj je dekontekstualizacije arhitektonskih segmenata i finoće njihove izvedbe u potcrtavanju ljepote urbanoga reda i graditeljske baštine u izgrađenom okolišu današnjice, u kojem je čovjek razapet između prirodnih katastrofa i zahtjeva za očuvanjem prirode s jedne, te diktatom ekonomskog napretka s druge strane.
.
Darja Radovič
.

No comments yet.