ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Božidar Kasal – Pogled prema prozoru

02.04.2013.

Božidar Kasal, član Fotokluba Zagreb, predstaviti će se u Caffe baru LP, Račkoga 11, samostalnom izložbom fotografija ‘Pogled prema prozoru’. Otvorenje izložbe je 5.travnja 2013. u 19 sati, a ostaje otvorena do 25. travnja.

Božidar Kasal - Pogled prema prozoru
 
Putujući mnogo po svijetu, autor je sakupio mnogo fotografija prozora, te nas ovom izložbom želi upoznati sa predivnim krajevima koje je posjetio, ali ne pogledom kroz, nego prema prozoru. Organizator izložbe je Udruga Fijaker, a medijski je prati Fotogard.com portal.

Pogled prema prozoru

Fascinacija prozorima i vratima od najranijih fotografskih dana. Tako bi se, sažeto, mogao opisati odnos autora prema ovoj tematici. Za Božidara Kasala prozori su sve samo ne puki otvori na fasadama. Oni su veza vanjskog svijeta i onoga u kući. Opisuju karakteristike i običaje naroda, najjači su element arhitekturalne osebujnosti nekog kraja ili cijele zemlje. Prozori govore o povijesti, o ratovima i prohujalim kulturama. Govore o sadašnjosti naroda i njegovoj odlučnosti da sačuva svoj stil i spomenike kulture.

Božidara Kasala prepoznajemo kao autora odlučujućeg trenutka, kad si postavlja pitanje: da li je važnije, u nekom ambijentu, prikazati jedan prozor u svom njegovom koloritu, koji odražava i temperament stanovnika ili se odlučiti za romantični prikaz ili, pak, za onaj povijesno-tradicijski.

Autor snima život oko sebe, dokumentarno, bilježeći puno estetskih vrijednosti. To su posebne i lijepe fotografije koje se obraćaju gledatelju na neposredan način, budeći u njemu isto onakvog putnika kakav je i autor bio snimajući svoje slike. One, u pravilu, sadrže zanimljive priče i imaju jasne poruke. Njihova ljepota se sastoji u istini i jednostavnosti prikazivanja života. Fotografije Božidara Kasala su realistične, tehnički izvrsne, bez puno obrade i bez posebnih zahvata na području boje, forme ili kompozicije. Autorov smisao za uočavanje i naglašavanje detalja je općeprisutan. Pravi je majstor u izboru i korištenju raspoloživog svjetla, a u njegovoj se umjetnosti isprepliću emocije, smisao za vrijeme i sadržaj te informativnost i preciznost izraza.

Božidar Kasal - Pogled prema prozoru Božidar Kasal - Pogled prema prozoru Božidar Kasal - Pogled prema prozoru Božidar Kasal - Pogled prema prozoru

 
Putujući posvuda, Božidar Kasal je skupio golemu digitalnu zbirku od više stotina fotografija prozora i vrata iz cijelog svijeta. Za ovu priliku autor je izabrao slike prozora iz 14 zemalja. Osim europskih zemalja, zastupljene su Kuba i Argentina, a slike, svaka za sebe, na poseban način govore gledatelju o karakteristikama sredine gdje su nastale.

Iz slike tipičnog prozora saznajemo mnogo o stilu građenja u nekom kraju i nekom povijesnom razdoblju, iščitavamo poruke o standardu života, siromaštvu ili blagostanju stanovnika. Autor im pristupa s pažnjom i posebnim smislom za odabir: prozori na običnim ili baroknim kućama, gostionama, dvorcima, crkvama, vilama, čak i na siromašnim nastambama od sušenog blata. Sve to svrstava ovu izložbu među značajna i vrijedna kulturna događanja u našem gradu.

Vesna Špoljar

Katalog izložbe možete pogledati ovdje.

Mr. sc. Božidar Kasal, rođen je 1. 12. 1948. godine u Zagrebu. Završio je gimnaziju, a onda i diplomirao na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, smjer atomska i molekularna fizika. Kao stipendist Instituta Ruđer Bošković, zaposlio se u Institutu i magistrirao na području kontrole kvalitete u optici, izradivši uređaj za mjerenje MTF funkcije fotografskih objektiva i uređaja za noćno snimanje. Od 1978. godine radi na Rebru u Nuklearnoj medicini, zadužen za kontrolu kvalitete uređaja za stvaranje slike, a od 2007. je na položaju Voditelja Službe za zaštitu od zračenja KBC-a Zagreb. O kvaliteti slika i danas predaje na dodiplomskim i poslijediplomskim studijima na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
Božidar Kasal, kao i većina drugih foto umjetnika, naučio je fotografirati zahvaljujući samoj ljubavi prema fotografiji, stalnom učenju i neumornom radu. Fotografijom se počeo baviti još u gimnaziji, kad je na Republičkom takmičenju iz fizike dobio kao nagradu ruski fotoaparat FED 3.
Premda je gotovo cijeli život vezan uz fotografiju (bio je voditelj foto-laboratorija u gimnaziji, pa u vojsci, na Ruđeru, u bolnici Rebro), nikad nije bio član nijedne fotografske udruge, sve do 2007. godine kad je postao član Fotokluba Zagreb. Odmah se uključuje u izlagačku sekciju kluba i obnavlja svoju izlagačku djelatnost. Uslijedile su i prve diplome i prve nagrade, priznanja. Sudjelovao je na šezdesetak natječajnih izložbi u Hrvatskoj, Sjevernoj i Južnoj Americi, Slovačkoj, Italiji, Španjolskoj, San Marinu, Turskoj, Engleskoj, Srbiji, Makedoniji, Francuskoj, Egiptu, Iranu i drugim zemljama. Dobio je više nagrada i pohvala u Hrvatskoj i inozemstvu, od kojih su mu najdraže prva nagradu na izložbi u Buenos Airesu i Zlatna medalja iz Egipta.
U početku bavljenja fotografijom, slikao je ljude, portrete u crno bijeloj tehnici, pri čemu je sam razvijao i izrađivao slike. Onda je prešao na kolor dijapozitive i putnu fotografiju. Izuzetno su ga zaintrigirali detalji arhitekture i etno baština pojedinih zemalja, a posebno Hrvatske. Ima ogromne serije zanimljivih slika prozora, vrata, fasada.
Momentalno ga najviše privlači putna i ulična fotografija, portreti ljudi u običnim i neobičnim životnim situacijama kao i fotografija detalja raznih boja i oblika.
Svoje izložbe ozbiljno i dugo priprema, promišlja svaki detalj, jer želi postići visoku razinu kvalitete. Ovo mu je sedma samostalna izložba fotografija. Počeo je sa dvije izložbe portreta, još na Ruđer Boškoviću 1972. i 1974., da bi kasnije slijedile slike Zagreba noću te dvije izložbe koje obuhvaćaju mnoštvo motiva i boja s Dugog otoka, za koji je posebno vezan. Godine 2010. u Zagrebu je polučio veliki uspjeh svojom samostalnom tematskom izložbom pod nazivom «Usputni portreti».
Sudjelovao je u izradi foto-monografije otoka Brača pod nazivom «Otok Brač – Jadranska Arkadija».
Živi i radi u Zagrebu, e-mail: bozidar.kasal@gmail.com

No comments yet.