ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Boris Topličanec – Topličkim krajem

13.06.2011.

Pozivamo vas na izložbu fotografija pod nazivom ‘Topličkim krajem’ kojom autor Boris Topličanec prikazuje pejzaž, arhitekturu i strukturu vezanu uz Varaždinsko Toplički kraj. Izložba se otvara 17. lipnja 2011. u Hotelu ‘Minerva’ u Varaždinskim Toplicama sa početkom od 19:30 i može se pogledati do 01. srpnja 2011. Izložba će nakon Varaždinskih Toplica napraviti turneju po slijedećim gradovima: Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku i Varaždinu.
.
Boris Topličanec - Topličkim krajem
.
Prije 40 godina došao sam u taj kraj…. krenuo u školu, upoznao ljude, zaljubio se…
… i ostao zaljubljen…… doživotno … … ( Z.Predin pjeva …doživotno zaljubljen…)
.
Često se pitamo koja je naša misija u životu, koja je bit postojanja. Teško je to shvatiti, treba proći vrijeme, treba odrasti, postati dobar, a onda i ostati dobar….
.
Priroda nam je dala moć gledanja, ali sami moramo razviti moć i da vidimo.
.
Fotografski postulat govori kako čin pritiska okidača fotoaparata zaustavlja trenutak, događaj, emociju.
Nikada se više taj trenutak ne može ponoviti… pohranjen je u vječnost.
.
Toga postajemo životno svjesni nakon što se odlučimo vratiti na mjesto pritiska okidača. Gledamo snimljenu fotografiju, tražimo taj pogled i ne nalazimo ga. Promijenio se. Priroda svoje radi, ali i… čovjek.
.
Igrajući se tonalitetom potvrđujem vlastitu percepciju okoline, osobnu mentalnu sliku u sivim tonovima… osobno je ne doživljavam nužno siromašnijom već zahtjevnijom, intrigantnijom, zabavnijom…
.
A sada uronite u svijet bez boje…

.
Boris Topličanec
.
.
Izložba crno – bijelih fotografija autora Borisa Topličanca daje prikaz topličke svakodnevnice fokusirajući se pritom na ljepotu i živopisnost topličkog eksterijera, pejzaža ( polja, šume, brežuljci, vrtovi…).
Fotoaparatom istražuje i slijedi pripreme ljudi u jesen za zimu, kao što je spremanje ljetine ( kukuruz, sijeno, drva ), ali i brižno slaganje ogrijeva za očuvanje topline doma. U ovoj skupini fotografija dolazi do izražaja autorov osjećaj za grafičku modelaciju teksturom, što karakterizira dinamičnost i razigranost svake fotografije ponaosob.
Kontrasti svjetla i sjene na fotografiji Topličke šume daje dinamičnost fotografiji i razigranost sunčeve svjetlosti kroz geste krošnje drveća. Time se narušava vertikalna monotonost ritma rasta stabala, a pridonosi se određivanju kompozicijske ravnoteže i harmonije cjelokupnog prostora.
Autorov osjećaj i ljubav za očuvanje etnografske baštine topličkog kraja ( preša za grožđe ) pridonosi zanimljivosti izložbe, prisjećajući se dana kad se u jesen po vinogradima i klijetima čulo klopotanje neumornog klopoca i škripanje stare preše, a zrakom širio miris mošta i pečenih kestena.
Maštovitost, emocionalnost i osjećaj za detalj autor nalazi u svom vrtu , bilježeći aparatom u vrlo dinamičnoj kompoziciji protkanoj brojnim presijecanjima vlati trava, doživljaj sreće buba mara, stavljajući ih prostorno u najsvjetliji dio kadra – prvi plan, naglašavajući tako ključni trenutak u svom kadru.
Fotografija Put zaljubljenih priziva sjećanja na dane mladosti, na dane prvih ljubavi. Ona je dio intime brojnih Topličanki i Topličanaca. Kad bi klupe u parku govorile, bilo bi mnogo zanimljivih priča i Put na određeni način simbolizira prolaznost života, a time i prolaznost ljubavi koje su bile mlade i ostale neistražene.
Presudnu ulogu na izloženim fotografijama ima igra svjetla i sjene tj. kontrast svjetlo – tamno ( bijelo – sivo – crno ) što daje jedan jasan pristup atmosferi cijele izložbe.

Spomenka Vlahović, dipl. arh.
.

No comments yet.