ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Boris Štromar – Astro fotografija

03.02.2012.

Pozivamo vas na predavanje o Astro fotografiji koje će se održati 07. veljače 2012. u prostorijama društvenog doma u Maloj Gorici, Sveta Nedjelja od 20.00 sati. Autor i predavač je Boris Štromar.

Boris Štromar - Astro fotografija

Nakon što smo o modnoj fotografiji čuli od Mare Milin i Marka Zirduma, nakon što nas je Predrag Gostimirović uveo u svijet svadbene fotografije, a Marin Tomaš podjelio strast stvaranja ‘oktanske’ fotografije autombila s nama, sad je na red došao Boris Štromar da nas uputi u tajne astrofotografijie i sve njene problemima i ljepote.
Evo što je Boris (alias Astrobobo) napisao o sebi na svom siteu http://www.fotografija.astrobobo.net/, a uz fotografiju veliku strast gledanja neba i raznih tehnika fotografiranja istog nalazimo http://www.astrobobo.net/.

O autoru
Rođen sam 1976. godine u Zagrebu. Fotografija me interesirala od malena. Već kao tinejdžer iskušao sam razvijanje crno bijelih fotografija u kućnom labosu obiteljskog prijatelja. Aktivnije se bavim fotografijom od druge godine fakulteta (Grafičkog) gdje je fotografija bila izborni predmet. Na kraju sam i diplomski rad imao iz istog predmeta.
Moja prva fotografska “spoznaja” bila je kada sam, kao mlađi osnovnoškolac nekakvim idiotom htio preplašiti mamu tako da sam slikao časopis u kojem je bila fotografija tigra u trku, kao sad ću joj dati da mi razvije film, pa će vidjeti tigra, pa će se preplašiti da gdje sam ja to bio i kako sam to fotkao. Kada je napokon došla kući sa fotkama, tamo je bila jedna čudna, mutna fotografija, na kojoj očito nije bio tigar već sive mrljice na bijeloj pozadini. Petnaestak godina kasnije shvatio sam da su to bila defokusirana slova i da sa idiotom ne možeš fotkati kao da imaš SLR sa makro objektivom.
Najviše volim crno bijelu fotografiju srednjeg formata. Fotografiranje na filmu meni ima neku posebnu draž, a samostalno razvijati crno bijele filmove znači osobno sudjelovati u cijelom procesu, pa su meni takve fotografije prisnije, intimnije. Nažalost, nedostatak vremena onemogućuje mi izradu povećanja na fotografskom papiru tako da trenutno filmove skeniram na skeneru Epson V700.
Imam sijaset fotoaparata koje, za divno čudo, čak skoro sve redovno koristim. Najdraži mi je stari, dobro očuvani Rolleiflex MX sa Schneider objektivom. Zatim, šarena, nepredvidiva Holga i njena prijateljica Diana, Nikon FM2 i F80, posuđena Mamiya Super 23 (hvala Korado!) koju rjeđe koristim, a fantastična je kao camera obscura. Koristim i aparat velikog formata, Wista Field 4×5.
Uglavnom fotografiram za vlastiti gušt, a kao što već rekoh bavim se astronomijom i astrofotografijom. Neki moji radovi bili su objavljeni u časopisima (astronomskim i neastronomskim) te ponekoj skupnoj izložbi (fotoklub Zagreb, salon Osijek, Tehnički muzej u Zagrebu, knjižnice u Zagrebu i Ogulinu, Splitu, itd.). Moja prva samostalna izložba fotografija pod nazivom “Zagrebačke šetnje” bila je otvorena 21.5.2009. u Galeriji Kupola u Gradskoj knjižnici na Starčevićevom trgu u Zagrebu. U časopisu “Poezija” izdanog početkom 2010.g većina fotografija su moje!

No comments yet.