ent.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());

Boris Kragić – Faroska hora / spomenik kulture življenja

24.08.2010.

Svečanim otvaranjem 41. samostalne izložbe “Faroska hora – spomenik kulture življenja” umjetničkog fotografa Borisa Kragića u petak je u Galeriji “Hector” u Starom Gradu na Hvaru počela proslava 2394. rođendana grada Farosa, koja se ove godine obilježavala pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića.
.
Boris Kragić - Faroska hora / spomenik kulture življenja
.
“Jedinstvena višemilenijska povjesnica Farosa počinje rođenjem grada – prvijenca urbane civilizacije u našim krajevima, istodobno s početkom 99. antičke Olimpijade što bijaše ljeta 384. prije Krista, kad utemeljitelji, nastanivši se uz more, sagradiše grad da bi se ispunilo drevno proročanstvo o gradu kojemu neće biti kraja rodi li se u znaku suncostaja”, stoji u “Proslovu zavičaju”, što ga je pročitao glumac Kristijan Ugrina.
.
Potom je Dragana Lazaneo kazivala stihove iz poetskog zapisa “Faroska hora naše blogo” pjesnikinje Marice Buratović, dok je izložbu otvorio prof. Marin Zaninović, koji je istaknuo povijesne i kulturne vrednote grada Farosa i pripadajućeg mu spomeničkog polja – agera. Ujedno je apelirao da se upravljanje i zaštita tim lokalitetom koji je uvršten na Popis zaštićene svjetske baštine UNESCO-a podigne na još viši nivo.
.

  1. super slike
    pozzzzzz antoneta

    Komentar by antoneta — siječanj 9, 2011 @ 3:40 am